Alle gedecoreerden bij elkaar met burgemeester Lokker op het podium van het Stadstheater.
Alle gedecoreerden bij elkaar met burgemeester Lokker op het podium van het Stadstheater. (Foto: Robbert Roos)

Alternatieve uitreiking toch bijzonder

"De stad valt in duigen als jullie vertrekken'

Robbert Roos

Op 24 april jl. werden 16 Zoetermeerse inwoners verrast met een telefoontje van burgemeester Jan Pieter Lokker met de mededeling dat zij Koninklijk onderscheiden waren. Vanwege de maatregelen rondom corona kon de uitreiking van deze onderscheidingen niet eerder plaatsvinden. Op donderdag 2 juli werden de 'koninklijke' inwoners in het zonnetje gezet tijdens een bijeenkomst in het Stadstheater.

Zoetermeer - Voor waarnemend burgemeester Lokker was het een bijzondere uitreiking, mede door het feit dat er door de huidige maatregelen maar 100 mensen aanwezig mochten zijn.. "Het is fijn dat we u eindelijk, zij het in een nog wat kleinere setting dan normaal, kunnen ontvangen voor dit bijzondere moment", begint hij zijn toespraak. "Hopelijk was dit de eerste én tevens de laatste keer op deze wijze. Laten we hopen dat de coronacrisis van de afgelopen maanden niet nog een keer in al zijn hevigheid mee gaan maken." Burgemeester Lokker wist regelmatig de lachers op zijn hand te krijgen. "U begrijpt dat vanuit het verleden uitsluitend deugdzame burgers werden onderscheiden. Dat is nu moeilijk te controleren, maar ik hoor de verhalen waarschijnlijk wel achteraf." Onder de gedecoreerden opvallend veel vrijwilligers. "Jullie zijn zo belangrijk. De stad valt in duigen als jullie vertrekken."

Leden, Ridders en een Officier

Een Koninklijke Onderscheiding wordt uitgereikt aan inwoners voor hun, vaak belangeloze, inzet voor de medemens en de maatschappij. Dit jaar werden tijdens de lintjesregen 16 Zoetermeerse inwoners benoemd.Tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau werden benoemd: Mevrouw M.M. van Bruggen-Werkman, De heer E. van Dijk, De heer R. Fatingan, Mevrouw M.J. Fortuijn-Neele, De heer H.C. van der Goes, Mevrouw C. Laheij, De heer J.H.W.G. Leveau, De heer R. Meurs, Mevrouw P.M. Poot - van den Bos, Mevrouw H. Veersma en De heer G.C.G.M. Wennen. Tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau werden benoemd: De heer J.E. Graniewski, De heer W.C.M. Kokx, De heer J.E. Korsel en De heer H.P.A. Nawijn. Tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau werd benoemd: De heer W.C. Borawitz.

Vanwege de maatregelen werd de onderscheiding niet door de burgemeester, maar door de partner opgespeld. Wim Kokx is een van de gedecoreerden. "Heel bijzonder als ineens de burgemeester belt. Op de opname van mijn dochter is te zien dat ik best geëmotioneerd raakte." Hij zal zijn onderscheiding dan ook vol trots dragen. Het uitstel vond Wim niet erg. "Nu hebben we twee keer feest. Dat is misschien zelfs wel leuker." Ook voor Ronnie Meurs kwam de onderscheiding als een verrassing. "Op de dag dat ik gebeld werd ging mijn vrouw mee met alles wat ik deed. Dat vond ik best opvallend. Toen de burgemeester belde wist ik even niet wat ik moest zeggen." Zijn onderscheiding krijgt straks een mooi plaatsje in de woonkamer. Alle gedecoreerden; van harte gefeliciteerd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden