Sebastiaan Smits: "Deze verhalen zijn te belangrijk om verloren te laten gaan.”
Sebastiaan Smits: "Deze verhalen zijn te belangrijk om verloren te laten gaan.” (Foto: RM)

'Deel je verhaal over coronacrisis'

Zodat we later kunnen terugzien hoe het toen was

Renate Mamber

Hoe ervaar jij de coronacrisis? Zit je vooral veel thuis of moet je bijvoorbeeld als verpleger in het ziekenhuis vol aan de bak? Sebastiaan Smits van Storytellers Zoetermeer roept op om je verhaal te delen op de nieuw gelanceerde website SamenVerderZoetermeer.nl. “Door onze verhalen te vertellen komen we dichter tot elkaar en kunnen we elkaar ondersteunen.”

Zoetermeer - Storytellers, organisator van onder andere Historisch Zoetermeer en de musicals in het Buytenpark, heeft als missie het vertellen van verhalen. Het is dan ook niet vreemd dat het team van Storytellers op het idee kwam om alle verhalen over de coronacrisis in Zoetermeer te verzamelen op een website. “Het idee ontstond tijdens een online borrel. Iedereen vroeg elkaar hoe gaat het nu?”, vertelt Sebastiaan. “Meestal vraag je dat uit beleefdheid, maar in deze periode merk je dat mensen echt willen weten hoe het me je gaat. Iedereen heeft daarover zijn eigen verhaal.”

Storytellers ging direct aan de slag om het idee handen en voeten te geven Al snel sloten andere organisaties zich erbij aan, zoals RVOZ, Bibliotheek Zoetermeer, Floravontuur en Cultuurfonds. “We zien het als een manier om als stad dichter bij elkaar te komen”, zegt Sebastiaan. “We vragen mensen of ze in het filmpje willen vertellen wie ze een hart onder de riem willen steken. Op die manier kunnen we elkaar ondersteunen. We moeten tenslotte weer samen verder. Daarnaast is het een document van deze tijd. Zodat we later kunnen terugzien hoe het toen was.”

De verhalen worden verzameld op video. Dat past bij deze tijd, vindt Sebastiaan. “Iedereen is door de coronacrisis aan het Zoomen en videobellen gegaan. Ook mensen die er daarvoor niets mee deden. Iedereen kan meedoen. Je kan zelf je verhaal opnemen met je telefoon en het daarna uploaden naar de website. Wie het moeilijk vindt, kan contact met ons opnemen. Onze vrijwilligers helpen graag. Desnoods maken we een afspraak op een van onze locaties en helpen we bij het maken van de opname.”

Contact

Sebastiaan hoopt dat veel mensen meedoen. “Er zijn zo veel verschillende verhalen. Er zijn mensen die iemand hebben verloren aan corona. Maar denk ook aan al die mensen die moeten thuiswerken met de kinderen in huis. Of kinderen en jongeren die online les krijgen. Sommige mensen hebben het contact met andere mensen erg gemist, anderen kwamen juist tot rust.”

Op dit moment is Storytellers druk bezig verhalen te verzamelen. Het is de bedoeling dat deze verhalen binnenkort op de website en de Facebookpagina te zien en te horen zijn. Ook meedoen? Ga naar www.samenverderzoetermeer.nl. Sebastiaan: “Vertel je verhaal. Wees niet bang. Deze verhalen zijn te belangrijk om verloren te laten gaan.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden