Winkelcentra dit weekend bijna afgesloten


Jan Pieter Lokker
Jan Pieter Lokker (Foto: )

Winkelcentra dit weekend bijna afgesloten

Het heeft afgelopen weekend een haar gescheeld of burgemeester Lokker had het Stadshart en Dorpsstraat moeten afsluiten omdat het te druk was. Afgelopen dinsdag is een schouw in de winkelgebieden geweest. Er worden nu maatregelen genomen om te voorkomen dat sluiting door teveel drukte in de toekomst nodig is.

Door Hélène Ouwerkerk

Zoetermeer - "De reden dat we bijna moesten sluiten was omdat het zo druk was dat mensen niet de 1,5 meter afstand konden houden", legt burgemeester Lokker uit. "Het is een lastige kwestie want onze samenleving en de bouw is niet op die 1,5 meter ingesteld dus het vereist de nodige acrobatiek om dat voor elkaar te krijgen." Lokker is toch positief. "Hoewel mensen eraan moeten wennen, merk ik dat iedereen erg zijn best doet. En ook is het natuurlijk heel positief dat de mensen naar de lokale winkelcentra gaan want we moeten die economie wel draaiende houden."

Daarom heeft de gemeente samen met winkeliers een schouw gehouden om problemen in de toekomst te voorkomen. "In het Stadshart komt heldere duidelijke belijning en in de Dorpsstraat gaan we pijlen aanbrengen zodat het voor het winkelend publiek duidelijk is waar ze kunnen lopen en moeten wachten als het in een winkel te vol is. Die belijning is in beide winkelgebieden gelijk. Ook hebben we in de APV opgenomen dat winkeliers in het Stadshart uitstallingen niet meer op straat mogen zetten. De ruimte op straat is nodig voor de doorstroom en obstakels kunnen we niet gebruiken", vertelt Lokker.

Het aantal handhavers is uitgebreid maar dit was een actie die al voor de coronacrisis was genomen. "We hebben 22 handhavers en hebben drie vacatures. De handhavers zijn er vooral om de mensen in deze nieuwe fase een handje te helpen", zegt Lokker. "Ondanks de drukte ben ik niet ontevreden. Ik zie dat de Zoetermeerder heel geduldig zijn als ze een winkel even niet kunnen betreden en dat terwijl we totale vrijheid gewend waren."

Minder tevreden is Lokker over de jongerengroepen die de stad al een tijdje teisteren. Al voor de coronacrisis had de politie de handenvol aan zo'n honderd jongeren die vervelend gedrag vertonen en inwoners lastig vielen. "Dat aantal is niet minder geworden. Deze jongeren zijn doof voor de maatregelen die in deze coronatijd zijn ingesteld en voeren een kat en muis-spel met de politie. Waar de meeste mensen heel begripvol zijn, is deze kleine groep doof voor alle maatregelen en vertonen ze uitdagend gedrag naar de handhaver en politie toe. Na waarschuwingen worden er nu boetes uitgedeeld. Voor meerderjarigen is dat 400 euro en ook worden de jongeren naar bureau Halt toe verwezen. Bij minderjarigen gaan we ook met de ouders in gesprek. Ook zij krijgen een boete alleen is die lager dan 400 euro. Extra middelen hebben we op dit moment niet. We zien dat deze groep inventief is en dat de politie op de proef wordt gesteld." Aanvankelijk waren de overlastgevende jongeren vooral actief in Oosterheem en Palenstein. "We zien dat ze zich verplaatsen. Maar ze zijn bij ons in beeld en we voeren een streng lik op stuk-beleid."

Volgens Lokker is natuurlijk een bekend gegeven dat jongeren graag samenkomen. "Maar in deze periode kan dat niet. De situatie is wel beheersbaar maar heeft onze aandacht."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden