1,5 meter afstand in het Stadstheater dat vergt veel denkt directeur Hilko Folkeringa. Foto: Fred Roland
1,5 meter afstand in het Stadstheater dat vergt veel denkt directeur Hilko Folkeringa. Foto: Fred Roland (Foto: Fred Roland)

'Open theater is schijnversoepeling'

'Hoe maak je theater op 1,5 meter?'

Hélène Ouwerkerk

Een schijnversoepeling. Zo noemt Hilko Folkeringa, directeur Stadstheater, de mededeling van premier Rutte dat theaters met dertig personen per 1 juni weer open mogen. "Dertig personen inclusief spelers, personeel en alle maatregelen. Dan kan je niet anders dan concluderen dat dit onuitvoerbaar is. En dat geldt eigenlijk ook voor honderd personen. Dan kost het spelen van een voorstelling alleen maar geld", aldus de directeur.

Zoetermeer - Dat ook in het theater straks de 1,5 meter regel geldt vindt hij logisch. "Gezondheid is natuurlijk het belangrijkste maar het is ook heel lastig. Er zijn op dit moment protocollen in de maak hoe we daarmee om moeten gaan maar dat vergt veel. Zo zullen mensen in time slots naar binnen moeten want met z'n allen door de smalle gang, dat gaat hem niet worden. En ook zullen de toeschouwers verspreid over de zaal en balkon moeten gaan zitten. Ik vraag me dan echt af wat dat voor de beleving gaat betekenen. Want theater is natuurlijk ook beleving. Kan dat als je straks alleen op de laatste rij van het balkon zit? Dat zijn zaken waar we voor staan."

Eigenlijk zou Folkeringa en zijn team afgelopen dinsdag de seizoenspresentatie geven. 250 voorstellingen zouden aan het publiek worden gepresenteerd. Die presentatie ging dus niet door. "We mogen blij zijn als we er 100 overhouden", zegt de directeur. "Producenten en gezelschappen trekken hun voorstelling terug. Hoe het de komende tijd zal gaan in het theater is natuurlijk heel erg de vraag. Ik denk dat er echt wel een verschraling gaat plaatsvinden. Grote dure voorstellingen zoals musicals die gaan er denk ik echt uit. En dat geldt waarschijnlijk ook voor de UITparade en het UITfestival. We gaan er nu vanuit dat ook deze evenementen niet doorgaan begin september. Het komend kalenderjaar moeten we overleven. Er zijn theaters die erover denken om een jaar lang in coronaslaap te gaan, maar zover ga ik nog niet. "

Toch is Folkeringa niet somber. "Het is natuurlijk vreselijk wat er gebeurt en vooral voor de mensen die ziek zijn. In Theaterland ijlen recessies ook altijd wat langer na en het heeft natuurlijk een enorme impact. We hebben natuurlijk wat zware jaren gehad en keken uit naar een prachtig jaar. Aan de andere kant zie ik ook zoveel creativiteit zoals artiesten die via een live stream Thuis Theater aanbieden. Natuurlijk mis je de live beleving maar het laat ook zien dat er zoveel betrokkenheid is", zegt hij. "Ook ben ik enorm trots op mijn mensen die niet kunnen wachten om aan het werk te gaan maar hun schouders zetten onder deze tijd. En we hebben ook veel steunbetuigingen van bezoekers gekregen en zelfs een enveloppe met 50 euro om ons te steunen. Prachtig is dat."

Ook de gemeente steunt het Stadstheater. "We hebben hulp gekregen in de coulanceregeling voor de huur. Daar ben ik blij mee. We kunnen in ieder geval de salarissen van het personeel betalen. En een lichtpuntje, restaurant Stage gaat zo het er nu uitziet wel per 1 juni open."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden