Wethouder Jakobien Groeneveld. Foto: Archief/Ronald Stam
Wethouder Jakobien Groeneveld. Foto: Archief/Ronald Stam (Foto: )

Groeneveld: "Grofvuil ophalen met dubbele capaciteit"

Hélène Ouwerkerk

Zoetermeer is in deze coronatijden massaal bezig om zolder, schuur of garage op te ruimen. De overtollige spullen moeten ergens heen dus gingen veel mensen en masse naar het zelfbrengdepot. De gemeente sloot het depot omdat de veiligheid van medewerkers en bezoekers niet langer kon worden gegarandeerd.

Zoetermeer - "Normaal gesproken komen er zo'n 500 mensen per dag naar het zelfbrengdepot. Maar dit aantal verdubbelde", vertelt wethouder Jakobien Groeneveld (onder andere afval). "De 1,5 meter kon niet worden gegarandeerd en ook vertoonden mensen agressief gedrag omdat ze lang moesten wachten. De burgemeester heeft toen besloten om het depot voor de veiligheid te sluiten." Dat het misliep op het depot, begrijpt de wethouder. "Niet alleen kwamen er veel meer mensen maar mensen hielden zich ook niet aan de vastgestelde regels. Ik weet dat in sommige steden de depots gewoon open zijn maar die hebben een andere inrichting waardoor het makkelijker is", zegt zij.

Neemt niet weg dat Groeneveld wel een probleem ziet. "Daarom gaan we vanaf deze week grofvuil ophalen. Dit gaat wel per wijk dus soms kan het zijn dat mensen wat langer moeten wachten voor hun wijk aan de beurt is. Maar onze inzet is om binnen zes weken iedereen te kunnen helpen. Ook werken we met een dubbele capaciteit zowel in personeel als in materieel om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen", aldus Groeneveld. "Ook kijken we op het depot weer open kan. Van anders inrichten is nog geen sprake."

Een ander probleem dat mensen melden is dat er thuis meer huisafval is. "Ik begrijp dat als je meer thuis bent dan heb je meer afval want je gooit ook op het werk wat weg. Maar twee keer zoveel afval dat zou niet het geval moeten zijn. De afval-eilanden in de wijken zijn wel open voor papier, glas, plastic en kleding", zegt Groeneveld. Maar ook daar worden problemen gemeld omdat mensen hopen karton naast de bakken gooien. "Het is in eerste instantie een mentaliteitsprobleem. Als de bak vol is, moet je het er niet naast gooien maar meenemen naar een ander eiland. De eilanden worden meerdere keren geleegd en op zaterdag zelfs twee keer." "Met afval blijft het een probleem en onvoorspelbaar wanneer een piek ontstaat", zegt Groeneveld. "Het blijft mogelijk om bij overlijden of verhuizing groot afval extra aan te bieden."

Plastic

Plastic inzamelen aan huis is uitgesteld. "Enerzijds omdat de gemeenteraad nu geen besluit kan nemen en anderzijds omdat de mensen op dit moment wel iets anders aan hun hoofd hebben. Maar je in deze tijd verdiepen in afvalscheiding kan natuurlijk wel".

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden