Boeren brengen met hun trekkers een eerbetoon aan boer van Santen. Foto: Fred Roland
Boeren brengen met hun trekkers een eerbetoon aan boer van Santen. Foto: Fred Roland (Foto: Fred Roland)

Een indrukwekkend afscheid

Hélène Ouwerkerk

Boer Cees van Santen was geen onbekende in Zoetermeer. Jarenlang had hij een groentewinkel bij zijn boerderij aan de Meerpolder. Toen hij vorige week overleed, kreeg de familie te horen dat de uitvaart vanwege de coronacrisis sober moest zijn. Maar de boeren uit de Meerpolder zorgden met hun tractoren toch voor een mooi en passend eerbetoon aan hun collega.

Zoetermeer - "Mijn vader was een bekende verschijning in Zoetermeer", vertelt dochter Conny van Santen. "Hij liep altijd in blauwe kiel, zakdoek om de nek en op zijn klompen door Zoetermeer. Ook toen hij zo'n 20 jaar geleden met mijn moeder naar een flat verhuisde, liep hij nog steeds in zijn karakteristieke kleding rond. Al werden er wel rubbertjes onder de klompen gezet want in de flat maakte dat teveel herrie. Ook ging hij elke dag naar de boerderij."

Veel mensen kwamen vroeger op de boerderij om groente te kopen en kenden de Van Santens. "Mijn vader was een sociale man die graag de publiciteit opzocht en heeft ook regelmatig in de krant gestaan", vertelt ze. "Een sobere begrafenis paste ook niet bij hem. Als we deze coronacrisis niet hadden gehad, dan had de kerk vol gestaan. Toen de boeren uit de Meerpolder hiervan hoorden, besloten ze om met hun trekkers een eerbetoon te geven. Dat was zo mooi en past ook echt bij hem. Mijn moeder was ook heel verrast want we hadden het niet verteld. Het was ook typerend voor de hechte gemeenschap in Meerpolder."

Enkele jaren geleden nam de zoon van Cees van Santen de boerderij over en verhuisden Cees en zijn vrouw naar een flat in Zoetermeer. "Ze woonden op de 9e verdieping en mijn vader vond het prachtig", vertelt Conny. "Hij genoot enorm van het uitzicht en keek zijn ogen uit." Ook in de flat bleef boer van Santen zijn werk doen. Hij verzorgde het groen rond de flat. Hiervoor heeft hij ook nog een chapeaubeeldje van de gemeente Zoetermeer ontvangen."

De gezondheid van de 86-jarige boer van Santen was broos maar vorige week ging het ineens hard. Hij is thuis rustig ingeslapen.

Uitvaart

De uitvaartdienst in de Parochiekerk H. Nicolaas en de begrafenis op het kerkhof achter de kerk heeft dinsdag in besloten familiekring plaatsgevonden. De advertentie staat elders in deze krant.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden