Coronaproof boodschappen doen.
Coronaproof boodschappen doen. (Foto: )

"Ik vind het een motiverende samenwerking"

De vrijwilligersklussen variëren van boodschappen doen, kaartjes sturen, een warme maaltijd brengen, huiswerkbegeleiding online of een telefoonmaatje. Kijk voor alle informatie op de site www.zoetermeervoorelkaar.nl of bel met 06-11715238.

Website

Hélène Ouwerkerk

Organisaties vrijwilligers werk slaan handen ineen

Tijdens NL Doet, medio maart, zou eigenlijk de website Zoetermeer voor elkaar, feestelijk worden gelanceerd. Maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Toch is juist in deze tijd de hulp van vrijwilligers van cruciaal belang. Dus de de nieuwe vrijwilligersorganisatie Zoetermeer voor elkaar heeft gewoon een vliegende start.

Zoetermeer - Zoetermeer voor elkaar is een samenwerking tussen Stichting Present, Piëzo, Palet Welzijn, UVV en de gemeente Zoetermeer. "Het is erg mooi om dit digitale platform te hebben. We kunnen hierdoor veel meer samen te doen. En juist in deze tijd is de coronahulp erg nodig en heel goed te stroomlijnen door de handen ineen te slaan", zegt Mirjam van Bijnen, directeur van Piëzo. Een goed voorbeeld is volgens haar de boodschappendienst van de UVV. "Voorheen gingen de vrijwilligers van de UVV samen met ouderen boodschappen doen. Nu kunnen vrijwilligers boodschappen doen voor de ouderen. Omdat de UVV dat coördineert is dat veilig."

Om de site onder de aandacht te brengen zijn er zo'n 10.000 flyers bij ouderencomplexen gebracht. De site brengt vraag en antwoord samen. Wil je iets doen dan kan je kijken waar behoefte aan is en heb je hulp nodig dan kan je via de site je hulpvraag kenbaar maken.

Ook wethouder Ingeborg ter Laak roemt de samenwerking. "Door de coronacrisis is er een apart tabblad aan de site toegevoegd. We hebben te maken met andere dagroutines en moeten op elkaar letten. Dat kan hiermee heel goed. Voel je dus niet bezwaard als je ergens hulp bij nodig hebt. Het blijkt dat veel mensen iets voor een ander willen doen,", zegt zij. De vernieuwing van het vrijwilligerswerk was nodig dat werd begin 2019 tijdens het debat in de raad duidelijk. Door deze samenwerking voorkomen we dubbelingen zowel qua inzet als financieel. Ook brengen we organisaties samen. Ik vind het een motiverende samenwerking."

Ton Jense van de UVV is blij dat door de samenwerking de boodschappendienst van UVV Zoetermeer door kan gaan. "We hebben, mede dankzij de samenwerking met Palet Welzijn, Piëzo, Present en de gemeente Zoetermeer, inmiddels bijna 80 vrijwilligers klaar staan om mensen te helpen,", legt Jense uit. De boodschappen worden door de vrijwilliger veilig (op gepaste afstand) aan de deur afgeleverd. In de tas zit de kassabon en een formulier met het rekeningnummer van UVV Zoetermeer. De klant betaalt dus niet aan de vrijwilliger, maar aan UVV Zoetermeer.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden