Dylan Hokstam: “De toetsweek is uitgesteld tot later. Voor mij is het blijven leren en hopen dat het snel komt.”
Dylan Hokstam: “De toetsweek is uitgesteld tot later. Voor mij is het blijven leren en hopen dat het snel komt.” (Foto: )

Examenleerlingen over skippen examens “Het voelt heel raar”

Renate Mamber

Zoetermeer - De centrale examens in het voortgezet onderwijs gaan niet door. Voor sommige leerlingen geen probleem, voor anderen, die er qua cijfers minder goed voorstaan, wel. De examenleerlingen Ethan Baboeram en Dylan Hokstam komen er vooralsnog goed vanaf. “Met de cijfers die ik nu heb, kan ik slagen.”

De maatregelen volgden zich de afgelopen weken snel op. De scholen werden gesloten. Daarna zouden de scholen uitsluitend opengaan voor schoolexamens en de centrale examens. Niet lang hierna kwam het bericht dat de centrale examens helemaal werden gecanceld.

Ethan Baboeram uit 5 havo van het Erasmus College: “Voor de maatregelen had ik gelukkig al mijn schriftelijke schoolexamens al gedaan en moest ik alleen nog practica en mondelinge schoolexamens doen. Ik dacht eerst dat ze niet door zouden gaan, maar uiteindelijk gebeurde het toch met een week vertraging. Voor mij ging het best soepel. Mijn mondeling Nederlands ging via skype. Eigenlijk veel fijner en relaxter om dat thuis te doen.”

Dylan Hokstam uit 4 mavo van het ONC moet nog een toetsweek krijgen. “De toetsweek is uitgesteld tot later. Wanneer weet ik nog niet. We krijgen nu online lessen. Voor mij is het blijven leren en hopen dat het snel komt.”

Het wegvallen van de centraal examens is voor deze twee leerlingen geen ramp. Dylan: “Voor mij maakt het niet zo veel verschil. Ik wil hierna naar de havo en dat hangt af van de cijfers die ik nu al heb. Ik heb het hele jaar hard gewerkt en sta er goed voor. Maar er zijn anderen die in de problemen komen, omdat ze er minder goed voor staan. Het is nog wel mogelijk om in de laatste toetsweek je cijfer op te halen als je bijvoorbeeld een 5 of 4,5 staat.”

Ook Ethan staat er goed voor. “Met mijn huidige cijfers kan ik slagen. Maar voor degenen die afhankelijk zijn van de centrale examens is het heel vervelend en ontmoedigend. Ik hoop dat de herkansingen nog mogelijkheden bieden.”

Ethan sloot onlangs zijn laatste mondeling af via skype. Eigenlijk begint nu dus zijn ‘zomervakantie’. “Zo voelt het niet. Het voelt raar. Je verwacht een soort finale, een eindsprint, en die komt er opeens niet. Het voelt alsof het niet echt is.” Hij heeft nu extra veel tijd voor de start van zijn vervolgopleiding. “Ik doe wat ik thuis kan doen: beetje lezen, tekenen en muziek maken. Dat raad ik iedereen aan: blijf thuis en vermaak jezelf.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden