Gewone dwergvleermuis in kraamkast. Zie je de oortjes? Voor meer informatie bezoek ons op vleermuisplatformzoetermeer.nl Foto: Dennis Heintz
Gewone dwergvleermuis in kraamkast. Zie je de oortjes? Voor meer informatie bezoek ons op vleermuisplatformzoetermeer.nl Foto: Dennis Heintz (Foto: )

Groeten uit het groen Lente in de kop bij ma

Deze week vertelt Marieke Spekreijse over vleermuizen in het voorjaar. Het is lente ook voor vleermuismoeders.

Zoetermeer - Buiten wordt het steeds warmer en lichter. De dieren worden langzaam wakker. Zo ook de vleermuis. Rond deze tijd ontwaakt de vleermuis uit de winterslaap. Als je nu tijdens de schemering naar buiten kijkt, kan je de eerste vleermuis zien vliegen. De vleermuis is zijn winterhuis zat en zoekt nu naar een zomerhuisje. De mannetjes blijven voor nu alleen, maar de vrouwtjes niet. De vrouwtjes volgen het spreekwoord: “Je hebt een dorp nodig om een kind op te voeden”.

Ze voeden samen hun kinderen op, en gaan ook samen een kraamplekje zoeken.

Ze gaan in grote kraamkolonies van zo’n 20-120 vleermuismoeders bij elkaar zitten. Soms zelfs met 300 tegelijk. De zwangerschap van de vleermuis is iets bijzonders. Een vleermuis is 2 tot 3 maanden zwanger, maar ze kunnen zelf bepalen wanneer ze zwanger worden. De vleermuis paart al in september, maar pas in de lente wordt het vleermuisvrouwtje zwanger. Dit is omdat in het najaar te weinig insecten zijn, maar in het voorjaar zijn er genoeg. Op deze manier zorgt de vleermuisvrouwtje er voor dat er genoeg te eten is voor haar en haar jong.

Voor meer informatie bezoek ons op vleermuisplatformzoetermeer.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden