Het prachtige aquarium waar Jacques de Jong nummer 1 in het district mee werd.
Het prachtige aquarium waar Jacques de Jong nummer 1 in het district mee werd. (Foto: )

Aquariumvereniging PaluZee tijdens de crisis.

Zoetermeer - De coronacrisis dwingt de mensen thuis te blijven. Velen werken thuis, anderen moeten de kinderen lesgeven. Onze mobiele telefoon is een onmisbaar communicatiemiddel geworden, waarmee we relatief veilig toch onze contacten kunnen blijven onderhouden. Leuke opmerkingen doen de ronde, zoals: “Ons medeleven gaat uit naar al die mannen die al maanden tegen hun vrouw zeggen: ‘dat doe ik wel als ik tijd heb’”. Velen hebben momenteel tijd om de klusjes te doen die al lang zijn blijven liggen. De bouwmarkten worden goed bezocht momenteel.

De sportverenigingen zijn gesloten en ook PaluZee heeft aangezegd gekregen dat haar bijeenkomsten die normaliter in verzorgingshuis Buytenhaghe worden gehouden tot nader order moeten worden opgeschort. Volkomen begrijpelijk en noodzakelijk. Maar, dat is best zuur, omdat 2020 het 50-jarig jubileumjaar is van de vereniging. Officieel is het jubileum pas in november, maar we kunnen nog niet inschatten hoe lang we nog binnen moeten blijven. Hopelijk biedt de zomer straks wat soelaas. Voorlopig wordt er door de jubileumcommissie nog steeds gewerkt aan een feestelijk programma.

Maar goed, extra vrije tijd betekent ook de gelegenheid om eens wat extra aandacht aan het aquarium te besteden. Misschien is het tijd om het filter eens goed schoon te maken. De vraag die dan altijd rijst is: ‘kost me dat niet heel veel van mijn bacteriënfauna?’ Geen zorgen. De meeste van de nuttige bacteriën zitten niet in het filter, maar in de bodem van het aquarium. Regelmatig water verversen behoort ook tot het normale onderhoud. Doe dit niet al te rigoureus. Eens in de maand een vijfde tot een kwart van de totale inhoud is meestal wel voldoende. Zo zijn er ook bij het aquarium allerlei klusjes die gedaan kunnen worden.

Het feit dat PaluZee haar bijeenkomsten voorlopig heeft moeten staken betekent gelukkig niet dat wij elkaar niet meer kunnen contacten. De harde kern van de vereniging weet elkaar altijd toch wel te bereiken, maar PaluZee heeft een nette website (www.paluzee.nl) en ook een Facebook pagina. Prangende vragen kunnen daar altijd worden gesteld. Ook kan een vraag, eventueel vergezeld van een foto, worden gestuurd naar een van de leden van het bestuur.

Met een eerste en een tweede plaats in het district heeft PaluZee het ook dit jaar weer goed gedaan bij de districtskeuring. Jacques de Jong is kampioen geworden en Willem van Wezel een goede tweede. Helaas zal de landelijke keuring, die wel het jaarlijkse hoogtepunt van de onderlinge competitie vormt, vanwege het virus dit jaar niet plaats vinden. In het licht van alles wat er momenteel in de wereld gebeurt is dat natuurlijk nauwelijks belangrijk. Toch wil PaluZee wel laten weten dat u nog steeds bij de vereniging terecht kunt. Lidmaatschap of niet. Houd afstand en blijf gezond, dan kunnen we elkaar in betere tijden weer ontmoeten en weer opscheppen over een prachtige hobby die ons in deze moeilijke tijden toch de nodige afleiding en plezier verschaft.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden