Foto:

Jubileren in Crisistijd 120 jaar van Waay

Benthuizen – Langs de Zuid-Hollandse huizen trok vanaf 1900 een man eropuit met zijn hondenkar; het was Arie van Waaij, een kleermakerszoon. Zijn kar was volgeladen met garen, band, elastiek en andere textielproducten uit zijn manufacturenwinkel. Al meer dan een eeuw staan de Van Waayen bekend als ondernemers.

Aries zoon Cornelis was ook een echte zakenman. Hij nam zijn vaders onderneming over en breidde het uit door ook een bescheiden begin te maken met de verkoop van meubelen, gordijnen en vloerbedekking. Hij was echter weinig in de winkel aan de Dorpsstraat te Benthuizen te vinden, maar ging net als zijn vader langs de deuren met zijn handel in de inmiddels aangekochte auto. Christina van Waaij – van der Neut, met wie hij in 1936 trouwde, ontfermde zich intussen over de winkel. De zaken liepen goed; als een stel ging trouwen, was Van Waay hét adres voor de inrichting van het nieuwe huis. Een jaar na zijn eigen huwelijk liet Cornelis een grote showroom bouwen; de grondlegging voor ‘Van Waay Interieurverzorging’. In 1966 kwamen zijn zoons Wim (Willem) en Aad (Arie) in de zaak, maar Cornelis bleef zijn acquisitie voortzetten. Wim was veelal in de showroom te vinden, terwijl Aad er net als zijn vader en grootvader op uittrok om klanten te trekken. In 1980 lieten de broers een nieuw pand bouwen aan de Dorpsstraat, op de locatie van de huidige huisartsenpraktijk, fysiotherapeut en apotheker. Deze nieuwe winkel presenteerde onder de naam ‘Europa Meubel Benthuizen’ moderne meubelstukken. De reeds bestaande zaak, aan de overzijde van de straat, werd omgetoverd tot ‘Classic Home’ en hield een klassieke stijl aan. Wim werd ernstig ziek en overleed op 47-jarige leeftijd. Aad nam het roer in handen en ging alleen met tien medewerkers verder. In 2000 werd één grote showroom van 5000 vierkante meter geopend aan de buitenrand van Benthuizen. Zes jaar later werd het pand uitgebreid met 1000 vierkante meter. In het aangebouwde deel hebben verschillende externe bedrijven hun collectie geëxposeerd; momenteel heeft ‘Sissinghurst Outdoor’ zich er gevestigd.

Na jarenlang actief te zijn geweest in de onderneming heeft Aads zoon Corné ‘Van Waay Interieurs’ in 2011 overgenomen. Corné nam definitief afscheid van de klassieke collectie. De huidige collectie bestaat uit designmeubelen aangevuld met raam-, vloer- en wandbekleding. Met een team van zeven interieurvormgevers is van Waay dagelijks bezig met het creëren van mooie interieurs.

24 maart j.l. was het exact 20 jaar geleden dat van Waay zijn intrek nam in het nieuwe pand aan het Verbreepark en bestond het bedrijf 120 jaar. Dit jubileum is een herdenking waard, maar i.v.m. de coronacrisis wordt er voorlopig verder geen aandacht aan geschonken.

Van Waay interieurs, Verbreepark 27, 2731 BR Benthuizen.

www.vanwaayinterieurs.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden