Rob de Brouwer kijkt een stuk nuchterder naar de pensioenen als onze minister president Marc Rutte. Het is echt zo slecht niet in Nederland. Foto: Geert van Tol
Rob de Brouwer kijkt een stuk nuchterder naar de pensioenen als onze minister president Marc Rutte. Het is echt zo slecht niet in Nederland. Foto: Geert van Tol (Foto: Geert van Tol)

'21 Mythes en onwaarheden over ons pensioen'

Simone Langeveld

Volgens de econoom en gepensioneerd directeur van Tata Steel Rob de Brouwer is het Nederlandse pensioenstelsel onverwoestbaar. Deze Bosschenaar gaf onlangs een lezing in Zoetermeer aan de leden van de Zoetermeerse Probus2000 club. Zijn verhaal is echter zo aansprekend dat Streekblad met Rob in gesprek ging.

Zoetermeer - Stel jouw kleinkind is net geboren en je wilt hem of haar als hij 20 wordt een bedrag geven van €1000,- hoeveel moet je nu opzij zetten om over 20 jaar die €1000,- te hebben? Met een spaarrente van 5% is dat € 350,- euro maar in deze 'gekke' tijden waarin de banken geen rente meer berekenen moet je het hele bedrag opzij zetten...
Volgens de auteur van het theoretische maar interessante boekje "21 Mythes en onwaarheden over ons pensioen" Rob de Brouwer heeft Nederland -in ieder geval binnen Europa- het aller stevigste pensioenstelsel dat je maar kunt bedenken. Toch zit iedere Nederlander er op dit moment mee in zijn maag... en heeft er vragen over. De Brouwer: "Er wordt gemeten met een verkeerde thermometer. Het is een feit dat er nu een enorm lage, bijna een negatieve rente, bij de banken. Dit betekent echter niet dat de pensioenfondsen die het geld beleggen geen rendement meer gaan halen uit hun enorme vermogen. Het gaat om beleggingsfondsen en zolang die fondsen gemiddeld meer rendement maken dan het verwachte rendement waarop de pensioenpremie is gebaseerd is er niets aan de hand. En dat doen ze ook. De Commissie Dijsselbloem heeft gekeken naar de verwachte rendementen in de toekomst. Zij komt tot een verwacht rendement dat 1% lager ligt dan waarvan nu wordt uitgegaan. Dat is nog altijd 2% waarbij rekening is gehouden met de inflatie. Als we dat percentage gebruiken voor de berekening van de gezondheid van pensioenfondsen (de dekkingsgraad) dan zijn we niet te pessimistisch zoals nu maar ook niet te optimistisch. Laat je niet uit het veld slaan door slechts te kijken naar wat de banken doen. Wees voorzichtig optimistisch en zorg dat de mensen, jong en oud, nog iets te besteden hebben. Het huidige pensioenakkoord stelt nieuwe wetgeving voor die in feite niet nodig is. Het is alsof je je auto naar de garage brengt met een kapotte motor en vervolgens de navigatie is gerepareerd..." Rob de Brouwer zal zijn boekje herschrijven naar aanleiding van het nieuwe pensioenstelsel.

Probus is de naam van clubs, waarin wat oudere mannen en/of vrouwen elkaar regelmatig ontmoeten. Op 18 februari hield Rob de Brouwer een lezing over dit onderwerp op uitnodiging van Probus2000 – Zoetermeer. Lid worden van Probus2000 gaat altijd op voordracht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden