Een nagenoeg lege fietsenstalling bij basisschool De Buut in Noordhoven. Foto: RM
Een nagenoeg lege fietsenstalling bij basisschool De Buut in Noordhoven. Foto: RM (Foto: )

Leraren voortvarend aan de slag

Renate Mamber

Er blijkt op het digitale vlak veel mogelijk

Gymchallenge

Zes meesters en juffen van Zoetermeerse openbare scholen zijn de gymchallenge begonnen om kinderen lekker te laten bewegen. Ze brengen filmpjes online via Youtube, Facebook en Instagram met een zogenaamde ‘challenge’, een sportieve uitdaging. De video’s zijn een van de oplossingen die de leerkrachten van scholenkoepel OPOZ bedachten om toch les te kunnen geven terwijl de klassen leeg zijn.

Stille schoolpleinen en lege lokalen. De sluiting van de scholen zorgt ook in Zoetermeer voor een straatbeeld dat aan vakantie doet denken. Maar alle leraren gingen maandag direct voortvarend aan de slag met het realiseren van een vorm van onderwijs op afstand. “Ze zijn daarin erg creatief.”

Zoetermeer Terwijl leerlingen van basis- en voortgezet onderwijs maandag de kans grepen uit te slapen, waren de leraren op school of vanuit huis druk aan het werk. Op de basisscholen moest ten eerste worden gezorgd voor de opvang van kinderen van ouders die werken in de zogenoemde vitale beroepen.

“De eerste dag waren dat nog niet zo veel kinderen”, vertelt Maarten Schoon, bestuursvoorzitter stichting Openbaar Primair Onderwijs Zoetermeer (OPOZ). “Het liep uiteen van geen kinderen tot 25 kinderen per school. Wij denken dat het in de loop van de week zal toenemen. Zo’n eerste dag weten ouders nog wat te regelen, maar dat kan lastiger worden op lange termijn.” Ook bij de scholen van onderwijsgroep Unicoz viel het aantal op te vangen kinderen de eerste dag mee. “Het gaat om niet meer dan drie of vier kinderen per school”, vertelt Ingrid Braat, bestuurssecretaris Unicoz.

Ondertussen proberen de leraren op de basis- en middelbare scholen op allerlei wijzen het onderwijs op afstand vorm te geven. Ingrid Braat: “De leraren pakken het voortvarend op. Het is fijn te zien hoe betrokken en enthousiast ze ermee aan de slag gaan. We zullen veel digitaal gaan doen, maar niet alles kan digitaal. Daarom worden er lespakketten samengesteld en roosters waarop de leerlingen die kunnen ophalen.”

Alle digitale mogelijkheden zullen worden benut. Maarten Schoon: “Er blijkt op het digitale vlak veel mogelijk. De leraren zijn daar heel creatief mee. Maar hoe we dit op de langere termijn moeten vormgeven is nog wel een zorg.”

Een andere zorg zijn de eindexamenleerlingen. De overheid geeft voor deze groep nieuwe richtlijnen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden