Sportkoepel Olympus. Architectenbureau Margry Jacobs Tuns Horsting, 1978. Foto: Dick Valentijn.
Sportkoepel Olympus. Architectenbureau Margry Jacobs Tuns Horsting, 1978. Foto: Dick Valentijn. (Foto: DICK VALENTIJN)

Na 1965 gebouwd in Zoetermeer Post '65

Pittige Post '65 bouw

De architectuur in de periode 1965-1990 is uniek. Ruim 50 jaar geleden zorgden veranderingen in de maatschappij voor veranderingen in de manier waarop we tegen de architectuur, maar ook tegen stedenbouw, infrastructuur en het landschap aankijken. Architecten hadden aandacht voor de leefbaarheid van gebouwen, voor de gebruikers en hoe men binnen een gebouw met elkaar omging.
De spectaculaire koepel met een overspanning van 63 meter heeft nog altijd een frisse en sportieve uitstraling. Neergezet op een opvallende plek langs het oude bebouwingslint de Voorweg en nabij het toenmalige NS Sprinterstation Voorweg Hoog en - Laag. Bol en driehoek ontmoeten elkaar in de op zichzelf staande betonnen constructie die is overkapt met een wel heel bijzondere dakbedekking in de vorm van een geodetische koepel. De koepel rust op zes hoekkolommen en een hele reeks pendelkolommen. Het was de Amerikaanse architect Buckminster Fuller die vanaf de jaren 1950 succes genoot over de hele wereld met zijn lichte, zelfdragende koepel. De bol bestaat uit een regelmatig patroon van ruimtelijke driehoeken (tetraëders).

Werken & bewegen in New Town Zoetermeer

Bekend in Zoetermeer is dé Olympus, het gebouw 'Sportkoepel Olympus' nog altijd. In de stille indoorspeeltuin die is gesloten wegens de uitbraak van het coronavirus ontmoet Streekblad Esther van Rijn, locatiemanager van Avontura Zoetermeer en teamleider Kimberly Honders. Beiden zijn werkzaam voor Avontura Zoetermeer 'Puur Speelplezier', onderdeel van Optisport Leisure Center Zoetermeer. Sinds oktober 2018 staat op de blauwe wat erin 'de koepel' te doen is.

Zoetermeer - Esther: "We zijn volop bezig met de verdere ontwikkeling (ook de bovenverdieping) van deze bijzondere locatie en zeer geschikte plek voor een indoorkinderspeeltuin met een ballenbak, een luchtkussen, natuurlijk buiten spelen, de terrassen (binnen en buiten) maar je kunt hier ook lasergamen en er is een (Kinder-) Escaperoom. Ik woon al een tijdje in Zoetermeer en zelf ging ik met mijn kinderen toen ze de leeftijd hiervoor hadden graag naar de toenmalige 'ballenbak'. Maar wat ik vooral zo bijzonder vind: je ziet de structuur van de zwembaden nog terug en deze zijn zo mooi toegepast voor het grote en avontuurlijke speel- en beweegparcours vol hoogteverschillen en het geïntegreerde ballenbad."
Kimberly Honders: "De meeste indoorspeeltuinen zijn te vinden op een bedrijventerrein, dit geeft een zakelijke uitstraling. Dit gebouw heeft een speelse uitstraling van zichzelf, en een mooie kleur! Fantastisch om in deze 'sportkoepel' kinderen op deze wijze in beweging te brengen. Het is een fijne plek waar ze hun eigen creativiteit in kwijt kunnen"
Esther: "De ruimte is overzichtelijk", ze wijst in het rond. Het klopt: in één blik overzie je de mooie ruimte. Rondom het voormalige zwembad met het huidige klimparadijs zijn leuke lichte zitplekjes, het restaurant, en een goede wifi (voor ouders die willen werken!) en zo is er hier voor elk wat wils, 'weer of geen weer.'
Kimberly: "Het valt me op; kinderen komen hier écht in beweging, ze zitten zelden computerspelletjes (wat ook kan) te doen als ze hier zijn."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden