Alfrink Unesco team. (Foto: Daan Jonas)
Alfrink Unesco team. (Foto: Daan Jonas) (Foto: )

Alfrink College voor eerst bij Munesco

Van de redactie

Jaarlijks organiseert het Unesco-scholennetwerk de leerlingenconferentie Munesco. Het Alfrink College is sinds dit jaar lid van het netwerk en ging met hun Uncesco-leerlingen voor het eerst naar de Munesco-conferentie.

Zoetermeer - Munesco 2020 werd dit jaar op het Christelijk College Nassau-Veluwe in Harderwijk gehouden. Het thema van de conferentie was ‘Duurzaam Waterbeheer’. De conferentie duurde drie dagen.

Het Alfrink kreeg tijdens deze conferentie de opdracht om met zes andere scholen uit binnen- en buitenland te overleggen hoe we de waterproblemen in de wereld opgelost kunnen worden. Elke school vertegenwoordigde één of twee landen. De leerlingen van het Alfrink vertegenwoordigden de landen India en Rusland. Omdat het een echte conferentie was, waren alle leerlingen netjes gekleed. De vergadering begon op het stadhuis van Harderwijk met de openingsstatements van de gedelegeerden. In hun speeches vertelden de gedelegeerden van alle landen in het kort wat hun plannen waren voor het waterprobleem. Toen iedereen zijn plannen had verteld, gingen de leerlingen naar het College Nassau-Veluwe. Hier kreeg iedere groep (de gedelegeerden, de journalisten en de non-profit organisaties) een inspirerende workshop.

Na de workshops was er een schorsing van de vergadering en gingen alle gedelegeerden druk met elkaar in gesprek om te zorgen dat ze samen een oplossing konden vinden, terwijl de journalisten hun eerste stukjes op het platform zetten en non-profit organisaties aan het vergaderen waren over hoe zij invloed konden uitoefenen op een positieve eindresolutie.

De volgende dag werd er stevig gedebatteerd over voorlopige resoluties. Om 15.00 uur werd het debat geschorst in verband met de persconferentie over het coronavirus. Vanwege de impact van dit nieuws was het lastig de debatten hierna weer op te pakken, vanwege de impact van het coronanieuws. Duurzaam waterbeheer is een belangrijk thema, maar het coronavirus gaf hier wel een andere dimensie aan! Op de derde en laatste dag keerden alle deelnemers van Munesco terug naar het stadhuis van Harderwijk. Daar werd het slotdebat gehouden. De gedelegeerden waren het snel met elkaar eens en er is een goede eindresolutie uitgekomen! De rijkere landen namen hun verantwoordelijkheid richting de armere landen door financiële steun te verlenen in ruil voor economisch groeimogelijkheden. Tot slot kon een ieder nog met een eigen verzonnen thema zijn debatkunsten laten zien. Hierna was de uitreiking van de certificaten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden