Padden zijn tijdens de trek erg kwetsbaar als ze wegen of fietspaden oversteken. Foto: Robbert Roos
Padden zijn tijdens de trek erg kwetsbaar als ze wegen of fietspaden oversteken. Foto: Robbert Roos (Foto: Robbert Roos)

Reptielen helpen met oversteken

Robbert Roos

'Als ik ze zie geeft het me altijd een soort oergevoel'

Vrijwilligers

De Dierenbescherming is altijd op zoek naar vrijwilligers. Bij interesse kunt u contact opnemen via paddentrekzuidwest@dierenbescherming.nl Meer informatie is ook terug te vinden op dierenbescherming.nl/paddentrek

Het is doodstil op straat als premier Rutte maandagavond het land toespreekt. Toch zijn er ook enkele burgers op straat te vinden, opvallend gekleed in lichtgevende hesjes. Het zijn vrijwilligers van de Dierenbescherming die helpen met het overzetten van padden. Die zijn namelijk massaal uit hun winterslaap gekomen en op weg naar een nabijgelegen sloot of poel.

Zoetermeer - Petra van Hout, locatiecoördinator en vrijwilliger bij de Dierenbescherming heeft het er maar druk mee. Al zo'n 20 jaar helpt de Dierenbescherming in Nederland met het overzetten van padden en salamanders. In Zoetermeer gebeurt dat sinds 2014. Eerst op het Tochtpad en sinds 2015 ook op de Zegwaartseweg. "De paddentrek duurt in totaal zo'n vier tot zes weken. Een pad trekt altijd terug naar de plek waar hij geboren is", legt Petra uit. "Daarvoor zijn ze bereid zo'n anderhalve kilometer te lopen. Vaak net na de schemering tot een uur of tien 's avonds en passeren dan soms drukke wegen of fietspaden. Een oversteek waarbij ze de kans lopen overreden te worden." Het mag vanavond dan relatief rustig zijn, toch is er meer verkeer dan je zou verwachten. Niet alleen auto's en fietsers, maar ook bezorgscooters van restaurants."Padden zijn erg kwetsbaar", vertelt Petra. "Zelfs een passerende auto kan door de aanzuigende werking al schade veroorzaken. Vandaar dat wij ze elke avond met vier tot zes vrijwilligers helpen met overzetten." En dat zijn behoorlijk wat dieren. "Per jaar zetten hier we ongeveer 1100 padden over. Op het Tochtpad zelfs zo'n 500 padden en wel 800 salamanders. Voor de grap dopen we het Tochtpad tijdens de trek altijd om tot Salamanderpad." Petra doet dit werk nu al zo'n zeven jaar. "Het zijn grappige beestjes die op een bijzondere manier voortbewegen, met een soort plopje. Ze maken een bijzonder geluid. Als ik ze zie, geeft het me altijd een soort oergevoel." Om alles in goede banen te leiden heeft Petra een strak rooster opgesteld. "We vragen vrijwilligers een à twee keer per week mee te helpen met overzetten", legt ze uit. "Vaker mag natuurlijk altijd."

Meer berichten
Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden