Marguerita Hansler, initiatiefneemster facebookgroep Helpende handjes, doet boodschappen voor buurtgenoot. Foto Kees van Rongen
Marguerita Hansler, initiatiefneemster facebookgroep Helpende handjes, doet boodschappen voor buurtgenoot. Foto Kees van Rongen (Foto: Kees van Rongen)

Coronavirus zorgt voor solidariteit

Kees van Rongen

Helpende handjes tijdens Corona Zoetermeer. Marguerita Hansler opende deze groep op Facebook. “Het is bedoeld om mensen een plek te geven waar ze hun hulp kunnen vragen of kunnen aanbieden,” vertelt de Zoetermeerse. Zondagavond lanceerde zij de groep en in mum van tijd telde de groep 139 leden.

Zoetermeer - “Het doel is om de handen ineen te slaan en om er met elkaar vóór elkaar te zijn. De Coronacrisis treft ons allemaal. Juist nu hebben we elkaar nodig. Wellicht heeft iemand medicijnen nodig, een boodschapje of alleen een luisterend oor,” stelt Marguerita op de Facebookgroep Helpende Handjes. Een dag later hebben al 159 personen zich aangemeld. “Onmiddellijk zijn er concrete aanbiedingen. Een dame laat weten, dat haar werk oproepjes plaatst voor ouderen in Zoetermeer, die behoefte hebben aan telefonisch contact. Via de groep Helpende Handjes gaat zij de mensen informeren. Ook bieden verschillende mensen aan boodschappen te willen doen of medicijnen op te halen. Een andere dame plaatste een ontspanningsoefening, waardoor mensen zich in deze stressvolle periode kunnen ontspannen. De wil om te helpen is duidelijk aanwezig.” Het wachten was afgelopen maandag nog op de hulpvraag. “Daarvoor ga ik me de komende tijd inzetten,” vertelt Marguerita. “In ieder geval zoek ik contact met een ouderencomplex in Rokkeveen. De directie kan dan aangeven welke ouderen behoefte hebben aan enige hulp. Hoe dan ook is de pagina een uitstekende plek om ideeën te delen en actie te ondernemen. Uiteraard staat je eigen gezondheid voorop. Daar attenderen we de mensen ook op. We moeten niet stil blijven staan wat niet kan. Ik kijk graag naar wat wél kan.” Inmiddels stromen aanbiedingen binnen. Mensen helpen bij het opvangen van elkaars kinderen. Mensen die in de zorg werken en geen tijd hebben om boodschappen te doen, wil men graag helpen. “Het was de eerste dag van de start van drie weken een rare dag,” meldt Marguerita. “Schoolpleinen waren leeg, net als de schappen van de supermarkt. Ook de snelwegen gaven ruim baan. Maar wat ik ook zag was de zon, wandelende mensen die hun hond uitlieten, mensen die hun tuintjes in orde maakten en vrolijk buiten spelende kinderen.” Op dit bericht van Marguerita op de pagina Helpende Handjes volgden vrijwel meteen diverse positieve reacties. De leerkracht van een basisschool: “Vandaag hebben mijn collega’s en ik keihard gewerkt om alle leerlingen van de school van een flinke hoeveelheid werk te voorzien. Van dat samen gevoel heb ik genoten.” Een andere reactie is, dat een ouder heeft genoten van haar kinderen, die thuis schooltje gingen spelen. En menigeen was vooral blij met het zonnetje en genoot van het buiten zijn. De Facebookgroep telde een dag later al 175 leden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden