De opening van Zoetermeer On Stage is altijd een feestje. Foto: RM
De opening van Zoetermeer On Stage is altijd een feestje. Foto: RM (Foto: )

Contacten leggen tijdens Zoetermeer On Stage

Renate Mamber

Zoetermeerse vmbo-leerlingen kwamen donderdag 12 maart naar het Beroepenfeest Zoetermeer On Stage in de Dutch Innovation Factory. Diverse bedrijven en organisaties stonden klaar om hun vragen te beantwoorden over allerlei beroepen. Een leerling: “Ik ben al bij de stand voor autotechniek gaan kijken, maar beveiliging lijkt mij ook heel leuk.”

Zoetermeer - Het Beroepenfeest werkt simpel. De leerlingen komen de zaal binnen waar bij diverse statafels medewerkers van bedrijven klaar staan, bijvoorbeeld medewerkers van Kern Kinderopvang, HTM en de brandweer. De leerlingen mogen zelf kiezen waar ze heen gaan om vragen te stellen over het beroep. Als het ze bevalt, maken ze een afspraak om bij het bedrijf te komen kijken op de Doe Dag op 26 maart.

“De leerlingen hebben zich hier goed op voorbereid”, vertelt projectleider Nicole Hofland. “Ze hebben bijvoorbeeld een top vijf gemaakt van beroepen waar ze meer over willen weten en een netwerktraining gevolgd. Het doel van dit evenement is vooral om jongeren al vroeg de kans te geven zich te oriënteren op wat ze leuk vinden. Het is voor leerlingen dan makkelijker om een vervolgopleiding te kiezen die bij ze past. Dat voorkomt schooluitval.”

Direct na de spectaculaire binnenkomst onder begeleiding van een brassband, verspreiden de leerlingen zich over de zaal. “Ik heb net gepraat met iemand die werkt in de administratie”, vertelt een meisje. “Ik wilde graag weten wat het werk inhoudt en was ze precies doet. Het lijkt me leuk, maar verzorging of kinderopvang vind ik ook leuk. Dus daar ga ik nu mee praten.”

Bij de HTM staat een groepje jongens te aarzelen over waar ze de meeste interesse in hebben. Een medewerker van de HTM legt uit. “Je kunt bij ons alle kanten op. Je kunt bijvoorbeeld trambestuurder worden. Maar je kunt ook meelopen bij de controleteams, dan werk je meer in de beveiliging. Als je geïnteresseerd bent in techniek, dan mag je tijdens de Doe Dag rondkijken in de werkplaats.” Twee jongens hebben interesse voor de controleteams. Een ander ziet zichzelf eerder als trambestuurder. “Het lijkt me bijzonder om zo’n voertuig te besturen. Ook het contact met mensen lijkt me leuk.”

Een andere jongen heeft zich ingeschreven voor de Doe Dag bij Gamecity. “Ik wil wat met techniek en met entertainment. Daarom wil ik ook bij het Stadstheater gaan kijken.’

Doe Dag geannuleerd

Kort na het Beroepenfeest Zoetermeer On Stage werden vanwege het coronavirus bijeenkomsten van meer dan honderd personen afgelast en daarna de scholen gesloten. De Doe Dag op 26 maart 2020 is daarom geannuleerd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden