portret
portret (Foto: portret)

Niet zo lief

Broederliefde het klinkt zo vriendelijk. Jongens die iedereen aardig vinden en de meest lieve knullen zijn die er zijn. Toch hangt er een nare zweem rond de Rotterdamse hiphopband. Ik geef toe dat ik de band niet ken. Misschien ben ik te ouderwets maar hiphop is niet helemaal mijn ding, laat ik het daar maar op houden. Enkele jaren geleden heeft de band antisemitische uitspraken gedaan. Dat kwam ze duur te staan want eigenlijk zouden ze op 5 mei in de helikopter door Nederland worden gevlogen om op te treden op Bevrijdingsfestivals. Het landelijke comité was van mening dat de band geen Ambassadeur kon zijn. De band betuigde spijt en bezocht zelfs Auschwitz waar de bandleden toegaven dat dit toch wel heel indrukwekkend was.

We hebben het over 2017 en dus weer even geleden. Organisator Floravontuur vond het geen reden om de band dit jaar op 5 mei te programmeren. Toen dit maandag bekend werd gemaakt, regende het reacties. Prompt kwamen de nieuwsitems uit 2017 boven water en men vroeg zich af waarom Zoetermeer deze band juist op 5 mei een podium geeft. Floravontuur reageerde hierop dat iedereen een tweede kans verdient en dat het alweer een paar jaar geleden is.

Nou, dat vond wethouder Margreet van Driel dus niet. Floravontuur zet het festival in opdracht van de gemeente op touw. En de gemeente vindt het niet fijn als er mensen door Broederliefde worden gekwetst. Dus is er rücksichtlos een streep door de programmering gezet. Er zal op de burelen van het promotiebureau flink zijn gevloekt. Het is natuurlijk allesbehalve leuk als de wethouder je act verbiedt. Saillant detail is natuurlijk dat voor Van Driel wethouder werd, zij zelf directeur van Floravontuur was en in die hoedanigheid belast was met de line up.

Ik vind het een lastige kwestie. Aan de ene kant verdient iedereen een tweede kans maar om juist een band die antisemitische uitspraken heeft gedaan uitgerekend op 5 mei te laten spelen? Het is misschien te naïef geweest.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden