Paarden slepen boomstammen uit het bos
Paarden slepen boomstammen uit het bos (Foto: Gebruikersplatform)

Paarden ruimen oude hondenbos op

Zoetermeer - In het oude hondenbos van het Bentwoud (naast en tegenover het Landgoed Bentwoud) worden paarden ingezet om omgezaagde bomen uit het bos te verwijderen. Staatsbosbeheer heeft voor deze methode gekozen omdat paarden minder schade aan het bos aanbrengen dan machines. Daarnaast is dit ook een eeuwenoude traditie die, eenmalig, in het Bentwoud wordt toegepast.

Inmiddels is al één struinpad opgeruimd en wordt op vrijdag 28 en zaterdag 29 februari  een tweede struinpad aangepakt. Er wordt met twee paarden gewerkt. Waarbij zij samen lange en zware boomstammen uit het bos slepen. Daarnaast wordt ook een slee gebruikt om kleine boomstammen uit het bos te verwijderen. Dat gebeurd met een paard terwijl het andere paard lange doch minder zware boomstammen uit het bos sleept.

De paarden werken van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur. Zij worden daarbij geassisteerd door de vrijwilligers van Staatsbosbeheer die in het Bentwoud werken. Die leggen de sleepkettingen aan en vullen de slee met boomstammen. Ook helpen ze bij het lossen van de boomstammen.

Wilt u naar dit schouwspel kijken? Dat kan. U kunt het oude hondenbos bereiken op de fiets, wandelend of uw auto parkeren op parkeerplaats Noord van het Bentwoud. En vandaar naar het oude hondenbos lopen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden