Wethouder van Driel, burgemeester Aptroot en de scouts van John McCormick. Foto: Robbert Roos
Wethouder van Driel, burgemeester Aptroot en de scouts van John McCormick. Foto: Robbert Roos (Foto: )

Programma 'Maand van de Vrijheid' bekendgemaakt

Alle activiteiten rondom de Maand van de Vrijheid worden geplaatst op een speciale website: www.75jaarvrijheidzoetermeer.nl

Website

Robbert Roos

'Vele instanties werken mee'

Robbert Roos

Op zaterag 22 februari is het precies 75 jaar geleden dat het vliegtuig van John McCormick, de Jolly Duck met zijn bemanning neerstortte in de Geerpolder bij Zoeterwoude, aan de rand van natuurgebied Noord Aa. Met het hijsen van de bevrijdingsvlag door burgmeester Aptroot, wethouder Margreet van Driel en de scouts van John McCormick werd het programma van de Maand van de Vrijheid bekendgemaakt.

Zoetermeer - "We zijn hier met elkaar op een bijzondere plek, voor een bijzonder moment", spreekt burgemeester Aptroot de belangstellenden toe die bij het vlaghijsen bij het oorlogsmomument in het Wilhelminapark aanwezig zijn. "Dit jaar vieren en herdenken we 75 jaar vrijheid. We kunnen discussieren of we alles maar moeten blijven herdenken, maar sommige dingen mogen we gewoon nooit vergeten. Het verhaal van de Tweede Wereldoorlog is zo afschuwelijk, dat verhaal moeten we blijven vertellen. Na zijn crash dook John McCormick onder en sloot zich aan bij het Zoetermeerse verzet om door te gaan met zijn strijd tegen de bezetter. Tijdens een overval op zijn onderduikadres op 29 april 1945 werd hij op 23-jarige leeftijd door de Duitsers doodgeschoten." Aansluitend aan zijn toespraak hijst burgemeester Aptroot samen met wethouder Margreet van Driel en de scouts van John McCormick de bevrijdingsvlag bij het monument.

Sinds 20 jaar viert Zoetermeer elk jaar de bevrijding op grootse wijze. "Dit jaar trekken we daar zelfs een hele maand voor uit", vertelt wethouder Margreet van Driel enthousiast. Samen met partners uit de hele stad hebben we een schitterend programma samengesteld." De viering van 75 jaar vrijheid zal in Zoetermeer starten op 1 april en duurt tot 5 mei waar de maand met het Bevrijdingsfestival op grootse wijze zal worden afgesloten. Vele instanties werken mee. Niet alleen de Bibliotheek, CKC & partners, museum De Voorde en het Stadstheater doen mee, ook minder grote organisaties als Filmhuis Cameo, Historisch Genootschap Oud Soetermeer, Piëzo, de Meervaarder en Ateliers 1819 dragen bij. Daarnaast doen de gemeente Zoetermeer en Floravontuur Promotie Zoetermeer een oproep aan de stad: "Iedereen die tussen 1 april en 5 mei iets organiseert kan het grotere bekendheid geven door het aan te melden bij Floravontuur. Zo kan het initiatief opgenomen worden in de publiciteit rondom de Maand van de Vrijheid."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden