Terrasflat in Palenstein, Wim Davidse (architect), ontwerp ca.1973, gebouwd 1978. Foto: Dick Valentijn.
Terrasflat in Palenstein, Wim Davidse (architect), ontwerp ca.1973, gebouwd 1978. Foto: Dick Valentijn. (Foto: DICK VALENTIJN)

Na 1965 gebouwd in Zoetermeer Post '65

Zoetermeer - De architectuur uit de periode 1965-1990 is uniek. Ruim 50 jaar geleden zorgden veranderingen in de maatschappij voor veranderingen in de manier waarop we tegen architectuur maar ook tegen stedenbouw, infrastructuur en het landschap aankijken. Architecten hadden aandacht voor de leefbaarheid van gebouwen en hoe men binnen een gebouw met elkaar omging.
Bij de terrasflat aan het Douzapad in de woonwijk Palenstein moet je wel even zoeken naar de ingang. Dat is logisch bij dit gebouw dat 'alzijdig' is opgetrokken in lichte, bijna witte stenen en waarin aan de buitenzijden de betonconstructie in het zicht gelaten is. Eenmaal binnen is er een centrale hal per verdieping via welke de appartementen te bereiken zijn. Met de trap of met de lift bereik je alle 26 woningen in de vijf woonlagen. Steeds met de vaste eenheidsmodule van 5,40 m2 zijn deze woningen opgebouwd. Iedere woning heeft toegang tot een vierkant terras van die 5,4 m2. Dit is een mooi voorbeeld van het structuralisme. Het gebouw is opgebouwd uit een reeks van gelijke eenheden, in een menselijke maat en net als een doorgaande structuur aan alle zijden uitbreidbaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden