Marjon de Lange, Jo de Vries en Inge Mohede zijn klaar voor de maand van de vitaliteit. Foto: Robbert Roos
Marjon de Lange, Jo de Vries en Inge Mohede zijn klaar voor de maand van de vitaliteit. Foto: Robbert Roos (Foto: Robbert Roos)

Maand van de Vitaliteit bij Carpe Diëm Zoetermeer

Robbert Roos

De hele maand maart staat bij Carpe Diëm in het teken van vitaliteit. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar voldoende beweging, maar juist in een breder perspectief naar een goede balans tussen eten en drinken, sport en spel. Tijdens deze maand van de vitaliteit wordt nauw samengewerkt met Nutricia.

Zoetermeer - Jo de Vries en Marjon de Langen zijn erg enthousiast over het programma. "Het is echt een bijzondere mix met voor iedereen wat wils", leggen de dames uit. En daarmee is niets teveel gezegd. Wat dacht u van zingen met Wim en Lia, of bewegen met Dick? Er is een gelegenheidskoor en cliënten en mantelzorgers kunnen aan de slag met een Sportiefplan. "We doen Yoga met Maltie, gaan ontspannen in het beweegbos en brengen een bezoek aan het beweegpark bij de Noord Aa", vertelt Jo. Maar er is nog meer; "Er komt een beautysalon, een afsluitend diner en we gaan onder begeleiding van een docent zelfs boksen." Wellicht niet de eerste activiteit waar u aan zou denken bij cliënten met Alzheimer. Toch is de keuze zo vreemd nog niet. "Zo lang mogelijk vitaal blijven én genieten van het leven. Zelfstandig wonen en onbezorgd de dagelijkse dingen blijven doen, zoals een boodschapje of een familiebezoek. Dat willen we allemaal", vertelt Inge Mohede van Nutricia. "Naarmate we ouder worden, kan dit steeds lastiger worden. Helemaal omdat ouderen een relatief hoog valrisico hebben. Dit is erg vervelend, want de gevolgen van een val kunnen iemand enorm beperken."Daarom organiseren we voor cliënten en hun mantelzorger een speciale TOM-avond. TOM staat voor 'Thuis Onbezorgd Mobiel'. Een bijzonder preventieprogramma met aandacht voor valpreventie door een gericht beweegprogramma, voedingsvoorlichting en sociale ondersteuning." Het programma 'In Balans' duurt in totaal veertien weken. Ook is er speciale aandacht voor voeding. 'Het onvermogen tot eten', is een breed programma wat er op gericht is voedingsproblemen of ondervoeding vroegtijdig te signaleren. In samenwerking met een diëtist of voedingskundige en met uitleg over gewone of medische voeding. "Een voedingstekort kan leiden tot een verminderde lichamelijke conditie zoals ongewild afvallen, sneller vermoeid zijn en langzamer herstel", legt Inge uit. "We zullen daarom dieper ingaan op de signalering van ondervoeding en hoe er mee om te gaan."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden