Monique: "Als je boven staat en het landschap ziet, dan is het echt geweldig."
Monique: "Als je boven staat en het landschap ziet, dan is het echt geweldig." (Foto: )

Monique bereikt top Kilimanjaro voor Warchild

Renate Mamber

De Zoetermeerse Monique Baan wilde al lang voor Warchild de Kilimanjaro beklimmen. De combinatie sportieve uitdaging voor een goed doel trok haar enorm. In januari ging ze en intussen is ze al weer drie weken terug: een geweldige ervaring rijker én ze zamelde bijna vierduizend euro in voor haar favoriete goede doel.

Zoetermeer - De Kilimanjaro is met zijn bijna zes kilometer de hoogste berg van Afrika. Aan de voet is de temperatuur tropisch en aan de top kan het makkelijk zo'n twintig graden vriezen. Het bijzondere is dat je de berg lopend op kan, zonder echt te hoeven bergklimmen. Toch liggen er genoeg gevaren op de loer, zoals vermoeidheid, kou en hoogteziekte.

Voetje voor voetje

"Ik heb het gehaald tot aan de top", vertelt Monique. "Gelukkig heb ik geen last van hoogteziekte gehad. De eerste vijf dagen was het goed te doen en heb ik om me heen kunnen kijken en kunnen genieten. De laatste dag omhoog was wel heel zwaar. Zo hoog is er weinig zuurstof in de lucht. Het vroor min twaalf graden. Je loopt dan nog maar voetje voor voetje. Dat is het enige waar je mee bezig bent: je ene voet voor de andere blijven zetten."

Monique maakte deel uit van een team van 25 wandelaars die voor Warchild de berg beklom. De eerste paar dagen vielen vier mensen af. Net voor de top, met nog maar tweehonderd meter te gaan, vielen nog eens twee mensen af. "Elke dag werd het zuurstofgehalte in ons bloed gemeten, als het te weinig was dan moest je stoppen, want het is dan te gevaarlijk om door te gaan", vertelt Monique. "Over die laatste tweehonderd meter hebben we ontzettend lang gedaan. Maar als je dan boven staat en het landschap ziet, dan is het echt geweldig."

7000 keer geliked

Terug in Nederland, krijgt Monique veel berichtjes van familie, vrienden en collega's die het leuk vinden dat ze dit heeft gedaan. Monique: "Een bericht over mijn reis op LinkedIn is geloof ik wel zevenduizend keer geliked." Ze is erg blij dat ze op deze manier geld heeft kunnen inzamelen voor Warchild en zoveel aandacht op de organisatie heeft kunnen vestigen. "Ik ben al lang lid van Warchild en vind het een ontzettend mooi doel. Warchild kan kinderen na een oorlog weer vertrouwen in de toekomst geven."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden