Burgemeester Aptroot wil ouders van jonge criminelen zelf verantwoordelijk stellen voor het gedrag van hun kind. Foto: Robbert Roos
Burgemeester Aptroot wil ouders van jonge criminelen zelf verantwoordelijk stellen voor het gedrag van hun kind. Foto: Robbert Roos (Foto: Robbert Roos)

'De ouders zelf hard aanpakken'

Robbert Roos

Burgemeester te gast in talkshow

Als het aan burgemeester Aptroot ligt komt er zo snel mogelijk een wijziging in de wet die het mogelijk maakt ouders van jonge criminelen verantwoordelijk te stellen voor het gedrag van hun kinderen. Daarbij denkt hij aan een geldboete, taakstraf of hulp bij opvoeding. Hij kan rekenen op steun van meerdere collega's in het land. Op 17 februari was onze burgemeester te gast in het tv-programma Jinek om over dit item te praten.

Zoetermeer - Regelmatig draait burgemeester Aptroot een nachtdienst mee met de politie in de stad. Zo ook afgelopen weekend. Tijdens die dienst werden twee jonge criminelen van vijftien jaar gearresteerd. Een van hen had een groot vlindermes bij zich. "Natuurlijk wist ik wel dat er mensen zijn die wapens op zak hebben", geeft Aptroot toe aan tafel in de talkshow. "Maar als je dan ziet hoe jong sommige daders zijn dan schrik je toch wel weer even." Rond drie uur in de ochtend van zaterdag op zondag gaat het mis in het Stadshart. Twee 15-jarige jongens misdragen zich onder invloed van teveel alcohol en er wordt gevochten. Bij hun arrestatie blijken ze in het bezit van een grote hoeveelheid contant geld en een zogenaamd vlindermes. "Dan vraag ik me hardop af; ouders en horeca, hoe kan dit? Zo'n vlindermes klinkt misschien onschuldig, maar het is gewoon een wapen. Ik denk dat we nooit aan zulke dingen mogen wennen", aldus Aptroot. Zijn collega Foort van Oosten van gemeente Nissewaard is het helemaal met hem eens. Ook hij kent gevallen in zijn gemeente waarbij jongeren van dertien of veertien jaar met een mes op zak lopen. "Ik roep op tot een landelijk verbod op het dragen van messen. Als niemand dit gedrag normaal vindt, laten we dat dan vooral ook opschrijven. De wet vormt in die zin een spiegel van wat wel en niet kan." Beide burgemeesters zien dan ook wel wat in de mogelijkheid om ouders verantwoordelijk te stellen voor het gedag van hun kind. "Sommige ouders zeggen mij; wat kan ik doen aan wat mijn kind op straat uitspookt?" legt Aptroot uit. "Dan ben ik heel stellig; ga opvoeden!"

Politiek
Burgemeester Foort van Oosten van de gemeente Nissewaard heeft inmiddels contact gehad met minister Ferdinand Grapperhaus. Die heeft aangegeven zo snel mogelijk over dit onderwerp in gesprek te willen gaan. Ook voor burgemeester Aboutaleb is de maat vol. Ouders van een minderjarige in Rotterdam die voor de tweede keer met een mes wordt opgepakt, kunnen rekenen op een boete van € 2.500,-

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden