René Thijssen is de spin in het web voor het Zoetermeerse Flora en Faunabeheer. Bij een noodgeval, zoals een schaap te water, bel 112! Foto: R. Thijssen.
René Thijssen is de spin in het web voor het Zoetermeerse Flora en Faunabeheer. Bij een noodgeval, zoals een schaap te water, bel 112! Foto: R. Thijssen. (Foto: )

Het schaap is een vluchtdier, dáárom honden aan de lijn

Simone Langeveld

Streekblad ontving onlangs een bericht van lezers. "Vanmiddag rond half twee troffen we deze twee schapen aan in het water in het Westerpark. Door loslopende hond opgejaagd, en in het water terecht gekomen." In een gesprek met René Thijssen de Buitengewoon Opsporings Ambtenaar (BOA) Flora en Fauna van de gemeente Zoetermeer blijkt dat de groene bordjes 'honden aan de lijn' niet voor niets in de parken met grote en kleinere grazers staan.

Zoetermeer - René: "De afgelopen drie weken waren drie incidenten met schapen te water. Wat er gebeurt is dat de schapen worden opgejaagd door een hond en dan kan het schaap niets anders dan zo hard mogelijk wegrennen, het komt in het nauw en raakt te water. Doordat de schapen nu een dikke vacht hebben verdrinken ze snel door deze zware vacht. Gelukkig zijn er dit seizoen nog geen schapen verdronken en konden we door de goede samenwerking met de brandweer, handhaving en de politie én de oplettende burgers snel ter plaatste zijn en zijn er geen schapen verdronken, dit in tegenstelling tot vorig jaar toen er twee schapen zijn verdronken en ook twee schapen zijn doodgebeten. Wat betreft de drie incidenten van onlangs hoeven we niet bang te zin op een herhaling, want er is contact geweest met de eigenaren van de betreffende hond. Het ging steeds om hetzelfde dier dat los liep in de schapenweide. De mensen die de melding deden, van schapen te water, hebben goed gehandeld door 112 te bellen.
Dat honden soms de kans krijgen voor dit 'leuke spelletje' komt vaak voort uit onwetendheid van de hondenbezitters. De gebieden waar je je hond aangelijnd moet houden zijn aangegeven met het groene bord en daarnaast zijn wildroosters een belangrijk signaal. In deze tijd van het jaar zijn de schapen vaak drachtig. Thijssen: "De schapen in het Westerpark - Drents Heideschaap - zullen waarschijnlijk begin april lammeren. De groep die in het Buytenpark loopt krijgt geen lammetjes dit jaar. Wat belangrijk is om te weten -dit gebeurde met regelmaat in het Buytenpark- zodra een hond in de directe omgeving van een lam is geweest wordt dit lam verstoten door de moeder. In het Noord Aa gebied zullen ook de zwartblesschapen eind maart begin april lammeren. Grote grazers zoals de Exmoor ponies en de Galloway runderen moet je als bezoeker niet willen aanhalen: op afstand blijven dus en nooit voeren.

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden