Winny Koelé organiseert Kruidenwandelingen en ambachtelijke workshops met ingrediënten uit de natuur én ze schrijft recepten. Foto: SL
Winny Koelé organiseert Kruidenwandelingen en ambachtelijke workshops met ingrediënten uit de natuur én ze schrijft recepten. Foto: SL (Foto: )

Zeppen op een Social Sofa met Winny

Simone Langeveld

Wandelen met Winny

Winny Koelé is geboren in het midden van het land, in Utrecht. Van jongs af aan staat haar hart open voor de vrijheid van de natuur. "Vanuit het verbindende hart in Nederland waaierde ik uit." Het blijkt tijdens het interview een rode draad in haar leven. De vele natuurlandschappen die zij in haar hart heeft gesloten. Inmiddels ook het polderlandschap dat Zoetermeer omringt.

Zoetermeer - Geboren in het hart van Utrecht en opgegroeid in de wilde woestenij van de nieuwbouw in Kanaleneiland. Vervolgens woonde ze in de omgeving van Barneveld op de Veluwe. Een dierbare herinnering uit haar tienertijd is het te paard door het bos trekken.
Haar gezin, drie kinderen, groeien op in de omgeving van Hazerswoude en zo'n 20 jaar geleden verhuisd Winny naar Zoetermeer. Ze is geland in de wijk Dorp. "Hier heb ik het helemaal naar mijn zin, zo fijn midden in de stad maar ook dichtbij de natuur." Winny: "Het erop uit gaan en de verbinding met de natuur heb ik al vroeg van huis uit meegekregen. Mijn moeder nam ons mee het bos in om bramen en bessen te plukken. Als kind deed ik een dennenappel onderin het emmertje dat vol moest. Achteraf kan ik het zo waarderen dat ze ons dit heeft meegegeven. Eten uit de natuur is het mooiste dat er is! Mijn moeder was geen superkok maar de heerlijke jam en het sap dat met kerstmis over het nagerecht ging... het zijn herinneringen die ik koester. Ze loopt met haar 83 jaar nog door het bos als ze de kans krijgt." Winny begint met de PABO wanneer ze kinderen heeft en wordt werkzaam in het speciaal onderwijs. Door ernstige vermoeidheidsklachten komt zij op het spoor van de samenhang tussen voeding en gezondheid. Winny: "Op de fietsvakanties met onze kinderen had ik altijd al een wilde plantengidsje bij me. Toen is de kiem gelegd voor het leren over wilde planten." Ze volgt(de) er tal van cursussen over en past nu haar kennis over eetbare en geneeskrachtige wilde planten toe. "Vandaag nog maakte ik een heerlijk soepje met zevenblad en fluitenkruid. En, weet je dat ik zalf maak van smeerwortel?"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden