Ruud Mons vult de kratten met vrijwilligers Riet van der Ham (l) en Linda Reeuwijk. Foto; Robbert Roos
Ruud Mons vult de kratten met vrijwilligers Riet van der Ham (l) en Linda Reeuwijk. Foto; Robbert Roos (Foto: Robbert Roos)

Ruud Mons; 'Na vijftien jaar is het wel een keer mooi geweest'

Robbert Roos

Vijftien jaar lang was hij 'Mister Voedselbank-Zoetermeer', een rol die hij met verve bekleedde. Hij zag in die tijd de Zoetermeerse afdeling van de Voedselbank groeien van eerst drie, naar later zes uitgiftepunten. Een mooie tijd. Maar aan alles komt een eind. Ruud Mons draagt eind maart zijn stokje als coördinator over aan collega Roel Pieterman. "Na vijftien jaar is het wel een keer mooi geweest", aldus Ruud.

Zoetermeer - We treffen Ruud op donderdagmiddag bij de Ichthuskerk, een van de zes uitgiftepunten van de Voedselbank Zoetermeer. In grote stapels worden ruim zestig kratten met levensmiddelen binnengebracht die vervolgens aangevuld worden met extra artikelen. "Gemiddeld zitten er zo'n 26 items in een krat", legt Ruud uit terwijl hij zijn team aanwijzingen geeft. Je kunt zien dat hij de touwtjes strak in handen heeft. Bij het uitgiftepunt in de Ichthuskerk worden 68 kratten verdeeld over 64 gezinnen waarvan 31 eenpersoonshuishoudens. In heel Zoetermeer zijn dat een kleine driehonderdgezinnen met in totaal ongeveer 850 personen. "Veel mensen hebben geen idee dat het in Zoetermeer om zoveel gezinnen gaat", legt Ruud uit. "De voedselbank werkt op basis van het belangrijke principe dat voedselhulp altijd gekoppeld is aan ondersteuning vanuit de hulpverlening. Dat kan professionele hulp zijn, maar ook een vrijwilligersorganisatie of de diaconie." In december 2005 kwam hij bij de Voedselbank Haaglanden afdeling Zoetermeer terecht. Sindsdien is hij gebleven. "Ik geniet enorm van het leggen van contacten en verbindingen", legt hij uit. Om lachend te vervolgen; "en ik ben ook niet vies van een gezellig praatje. Die twee zaken zijn heel goed te combineren." In het begin deed Ruud nog veel zelf, tegenwoordig worden sommige zaken zoals transport voor hem geregeld. Hij schreef draaiboeken en bracht systeem aan in de werkzaamheden. Door de vrijwilligers mee te nemen in het hele proces leidde zorgde hij voor nog meer betrokkenheid. Ook stimuleerde hij iemand om plaats te nemen in het bestuur van Voedselbank Haaglanden. Maar als je doet wat leuk is, blijft er weinig tijd meer over voor andere zaken. "Ik ben nu bijna 68 en wil weleens wat meer vrije tijd om leuke dingen te doen. Samen met zijn vrouw heeft hij een andere caravan aangeschaft. Die wil hij eens wat vaker gaan gebruiken. "Al zal ik die dankbare gezichten van cliënten wel gaan missen hoor."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden