92 deelnemers bogen zich over het Groot Zoetermeers Dictee wat bestond uit 12 zinnen. Foto: Robbert Roos
92 deelnemers bogen zich over het Groot Zoetermeers Dictee wat bestond uit 12 zinnen. Foto: Robbert Roos (Foto: Robbert Roos)

Groot Zoetermeers Dictee 2020

Robbert Roos

Mooi resultaat voor VoorleesExpress

Voor de tweede maal organiseerden Lionsclub de Meerbloem en Lionsclub Soetermare het Groot Zoetermeers Dictee. Dit keer bij het Erasmus College in Zoetermeer. 92 deelnemers streden individueel of in teamverband voor de felbegeerde Bos & Van den Burgh Advocaten Bokaal. Na het dictee werd door de Lions een cheque van € 5.000,- overhandigd aan de VoorleesExpress.

Zoetermeer - Het dictee wat bestond uit 12 zinnen was een zeer actuele en op het goede doel geënte tekst, geschreven door de docenten Nederlands van vier middelbare scholen in de stad. Natuurlijk zaten er instinkers in zoals 'ietsepietsie', 'thesaurier', 'douceurtje' en déjà vu gevoel' die vele fouten opleverden. De sfeer was er niet minder om. De 92 deelnemers vormden gezamenlijk een mooie afspiegeling van Zoetermeer met teams en deelnemers uit de politiek, van sociaal maatschappelijke organisaties, ondernemers, en docenten en leerlingen van de middelbare scholen. De laatste twee zinnen van het dictee deden een appèl op het naderende aftreden van de heer Aptroot als burgemeester: 'Onze afscheidnemende burgervader heeft zich daarom ten tweeden male op-en-top geprepareerd op het declameren van de hem ge-e-mailde tekst. Geëmotioneerd nemen wij afscheid van de burgemeester en van de originele wijze waarop hij zelfs de meest oubollige woorden weer up-to-date laat klinken'. Na afloop werd burgemeester Aptroot bedankt met een applaus vanuit de zaal! Er kan er natuurlijk maar een de winnaar zijn. Dat was Diana van Gelder met slechts drie fouten. Het beste teamresultaat werd neergezet door Helena Technical Translations met gemiddeld 24,3 fouten. Dit was ruim boven het gemiddelde van alle deelnemende kandidaten, dat op 33,9 fouten lag. De deelnemers waren stuk voor stuk erg enthousiast over het dictee. Frank Schoonenbeek; "Eerst denk je dat je het goed gemaakt hebt, maar als je dan naar buiten loopt begin je toch te twijfelen. Wel erg leuk om mee te doen." Ook Maaike Grovenstein van team RVOZ reageerde enthousiast: "Het was echt een uitdaging."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden