Vlnr: Henry van der Vegt (coördinator internationalisering), Svenja Schmidt (Duitse collega Henry), Sam, Felyn, Celeste, Faye en Fleur. Ze presenteren de fotocollage 'inWASTEgation'. Foto: SL.
Vlnr: Henry van der Vegt (coördinator internationalisering), Svenja Schmidt (Duitse collega Henry), Sam, Felyn, Celeste, Faye en Fleur. Ze presenteren de fotocollage 'inWASTEgation'. Foto: SL. (Foto: )

Leren over internationaal burgerschap op ONC Parkdreef

Simone Langeveld

Het Oranje Nassau College aan de Parkdreef is sinds dit schooljaar 2019-20 lid van het Global Citizen Network en dit heeft als doel het opleiden van de leerlingen tot wereldburgers. De school heeft in bijna alle Europese landen partnerscholen waardoor er op dit moment twee uitwisselingsprojecten met als verbindend thema duurzaamheid lopen én er een project over democratie, extremisme en racisme dat volgend jaar start, wordt voorbereid.

Zoetermeer - Henry van der Vegt (coördinator internationalisering) stelt meteen zijn Duitse collega die over is voor: Svenja Schmidt. Zij is aanwezig op het ONC om samen met Henry in de werkgroep met afgezanten van scholen uit Portugal, Zweden, Noorwegen en Duitsland een programma te maken over extremisme, racisme en democratie. Hiervoor zullen zij met de groepen leerlingen (ca. 20 lln. dus van elk land zo'n 4-5 lln.) bijvoorbeeld een bezoek gaan brengen aan nationale parlementen. De leerlingen die zich via hun eigen middelbare school aanmelden draaien mee in een tweejarig programma van uitwisseling. Het betekent zelf ook een week gastheer of -vrouw voor een Europese student zijn, en als je zelf weg gaat naar een van de deelnemende landen logeer je een week in een gastgezin.
Sam van Huet, Felyn Bos en Celeste ten Hoor sluiten hun tweejarige project binnenkort af. Zij hebben in het project met als titel 'inWASTEgation' een inkijk gekregen in de manier waarop verschillende bedrijven in verschillende landen met afvalstromen omgaan. Sam: "Ik was in Finland in een snoepfabriek en in Nederland bezochten we de bakkerij in de Hoogvliet fabriek." Celeste: "Ja, daar verbazen we ons over dat een brood dat een andere vorm heeft gewoon wordt weggegooid!" Celeste en Felyn zijn beiden afgereisd naar Duitsland en Spanje tijdens dit project. De leerlingen die meedoen komen uit 3 en 4 havo en 4 en 5 vwo. Faye Spijker en Fleur Huting doen beiden mee in het duurzame project 'Cornerstones of sustainability' en bezochten beiden Duitsland en hielden o.a. presentaties over luchtverontreiniging (DL) en waterverontreiniging (DK). Ze bezochten in Duitsland een winkel met spullen van oude fietsbanden (upcyclen) en een verpakkingsvrije winkel. Faye: "Het onderwerp milieu verbindt de groep leerlingen." Fleur: "In de familie waar je verblijft merk je ook verschillen. In Duitsland eten ze bijvoorbeeld 's avonds koud!"

Global Citizen Network

In gesprek met leerlingen van ONC blijkt dat de leerlingen het erg positief ervaren en ook veel van elkaar en óver elkaar leren van een uitwisselingsproject. De Europese leerlingen presenteren in groepjes in het Engels aan elkaar wat ze ervaren over het bindende thema.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden