Martin Versteeg (links), broer Ad en zus Mieke direct na de finish van 200 km schaatsen. Foto Kees van Rongen
Martin Versteeg (links), broer Ad en zus Mieke direct na de finish van 200 km schaatsen. Foto Kees van Rongen (Foto: Kees van nRongen)

Uitdaging Alternatieve Elfstedentocht

Kees van Rongen

Geld levensreddende operatie Cindy

Al jaren vroegen zijn zus Mieke (55) en broer Ad (60) hem mee te doen aan de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk. Nadat Mieke vorig jaar als eerste vrouw finishte na 200 kilometer besloot de Zoetermeerder Martin Versteeg (52) dit jaar de uitdaging aan te gaan.

Zoetermeer - Vlak voor zijn vertrek naar het plaatsje Techendorf aan de Weissensee kwam het verzoek van een collega voor een bijdrage om de levensreddende operatie van zijn vrouw Cindy met de ziekte ME te bekostigen. Hiervoor is € 85.000 nodig. (www.cindyshope4life.nl). Martin vroeg zijn collega's om hem voor Cindy te sponsoren. "Direct nadat ik in maart besloot de 200 kilometer te schaatsen ben ik bij Silverdome kilometers gaan maken. In de zomermaanden pakte ik de fiets voor ritjes tot 140 kilometer. In november trainde ik weer met schaatsen. Ik moest uitwijken naar de Uithof, omdat Silverdome geen ijsbaan meer had. Met mijn zittend beroep als financieel specialist sport ik in mijn vrije tijd." Zijn zus adviseerde hem nieuwe schaatsen te kopen, 'want met hockeyschaatsen gaat het echt niet lukken'. Bovendien vroeg zij hem in de weekenden mee te gaan naar de ijsbaan in Biddinghuizen, waar hij met pijn en moeite 80 kilometer trainde. Zo'n 6.000 Nederlanders zorgen al 32 jaar in januari voor volgeboekte huizen in Techendorf. De Weissensee met een ijsdikte van 28 cm kan de druk van schaatsers en begeleidende voertuigen aan. Het grootste ijssportevenement ter wereld begon voor Martin om 07.00 uur op vrijdag 24 januari. 776 mannen en 195 vrouwen starten voor 200 kilometer, 16 ronden van 12,5 kilometer. Martin streefde om de tocht in 10 uur te volbrengen. Na 75 kilometer gunde hij zich bij een koek en zopietent de eerste consumptie. "Na 175 kilometer begon ik echt af te zien." Zijn zus was inmiddels weer als eerste vrouw gefinisht en ook zijn broer was al binnen. Zij stonden hem bij de finish op te wachten. Daar was hij na 9 uur. Mieke trok hem gelijk zijn jas aan, waarna hij door velen werd gefeliciteerd.

De monstertocht van 200 kilometer leverde enkele honderden euro's voor de operatie van Cindy op. Thuis waren er bloemen en de telefoon stond roodgloeiend. "Dankzij mijn Elfstedenkruisje kreeg ik eindelijk meer reacties op een berichtje dan mijn kinderen normaliter ontvangen op een willekeurig bericht."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden