Foto:

Maria en Anuschka Pedano soleren bij Ciconia Consort

Zoetermeer - Op zaterdag 22 februari is in De Nieuwe Kerk in Den Haag het concert Der blaue Engel, Berlijn & Parijs in het interbellum te zien van het Haagse strijkorkest Ciconia Consort. Aanvang van Der blaue Engel is om 20.15 uur. Het orkest speelt werken van componisten die furore maakten tussen de beide wereldoorlogen in Berlijn en Parijs. Solisten zijn de jonge talenten Maria Pedano (zang) en Anuschka Pedano (altviool), bekend van onder andere Superkids en Podium Witteman.

Ondanks hun jonge leeftijd, Maria is 17 en Anuschka is 19 jaar, hebben de zusjes al een carrière opgebouwd waar menig musicus van kan dromen. Violiste Anuschka begon op 9-jarige leeftijd op altviool toen zij een CD kreeg van Janine Jansen. Vooral van de Romance van Max Bruch kreeg zij geen genoeg. Dit nummer is volgens Maria wel honderden keren te horen geweest in huize Pedano in Zoetermeer. In 2015 won Anuschka het prestigieuze Britten Altvioolconcours en daarna reeg zij de klassieke prijzen aaneen zoals wielrenner Mathieu van der Poel dat doet op de fiets. Inmiddels maakt Anuschka deel uit van het internationale strijkersorkest LGT Young Soloists

Maria werd op jonge leeftijd verliefd op de hobo maar beschikt ook over een dubbeltalent. Dag en nacht zong zij. Op 13-jarige leeftijd verbijsterde zij televisiekijkend Nederland toen zij in het programma Superkids naast het spelen van hobo ook Don't cry for me Argentina zong en enkele maanden later won zij het Concours de la Chanson Alliance Français tussen louter en alleen volwassenen. Eerder had zij al het Prinses Christina Junior Concours gewonnen. Daarna ging het hard met beide zusjes, internationale optredens volgden en meerdere malen waren zij te zien in het populaire televisieprogramma Podium Witteman.

Voor het eerst in het Duits
Maria kijkt enorm uit naar het optreden in Den Haag, waar zij onder andere een gedeelte uit Die Dreigroschenoper gaat zingen van Kurt Weill. ''Het is voor het eerst dat ik in het Duits zing! Ik zing vooral heel veel en graag in het Frans, maar daarom is het juist leuk om ook in het Duits te zingen dit keer. Het zit ook een beetje in ons bloed. Mijn moeders familie was een Duitstalige familie uit Letland, gevlucht voor het Stalin regime''.

Oma is belangrijk
Maria en Anuschka denken dat hun talent voortkomt uit de mix van de genen in hun familie. De Pedano's hebben onder andere Argentijns, Italiaans, Spaans, Lets, Russisch en Nederlands bloed in hun aderen vloeien. Tel daarbij op de enorme liefde voor muziek die zij van hun ouders en vooral van hun oma hebben meegekregen. Al op jonge leeftijd werden de zusjes meegenomen naar klassieke concerten maar zij bezochten ook tangovoorstellingen en musicals.

''Onze oma vertelde hele mooie verhalen bij de klassieke concerten, die we bezochten en het heeft ons denk ik heel erg geïnspireerd om zelf muziek te maken en met de muziek een verhaal te kunnen vertellen''.


Op naar Buenos Aires

Op de vraag waar Maria en Anuschka nu nog van dromen beginnen beiden te lachen. ''Onze grootste droom is om ons hele leven lang muziek te mogen maken. En natuurlijk zouden we heel graag in alle mooie concertzalen van de wereld willen spelen. Met op nummer 1 het Teatro Colón in Buenos Aires, in zo'n prachtige zaal willen we echt eens een keer op het podium staan''. Dat gaat ze zeker lukken, deze meiden uit Zoetermeer. Maar op 22 februari zijn ze nog te zien in Den Haag, samen met Ciconia Consort. De zusjes zijn ook nog op vrijdag 13 maart te bewonderen in de Doelen in Rotterdam.

Op het programma Der blaue Engel staan werken van o.a. Korngold, Milhaud en Kurt Weill en liederen van Edith Piaf. Informatie over het programma is te vinden op www.ciconiaconsort.nl

Eigenzinnig klassiek
Ciconia Consort bestaat sinds het concertseizoen 2012/2013 en staat onder leiding van Dick van Gasteren. Het professionele orkest speurt regelmatig naar onbekende meesterwerken en brengt deze vaak voor het eerst op de Nederlandse concertpodia. Ciconia Consort heeft de afgelopen 7 jaar naam gemaakt met spraakmakende concerten. In december 2018 bracht het orkest haar eerste CD uit: French Music for String Orchestra die zeer lovend door de (inter)nationale pers en publiek is ontvangen. Naast zijn dirigentschap voor Ciconia Consort is Dick van Gasteren de vaste gastdirigent voor het fameuze Orquesta Simón Bolivar uit Venezuela. Concertmeester Emmy Storms ontving in 2019 de Amsterdamse GrachtenfestivalPrijs.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden