Bieb geeft begane grond Forum op

Door Hélène Ouwerkerk

De bibliotheek gaat mogelijk verdwijnen van de begane grond van het Forum. Een bezuinigingsoperatie die ervoor moet zorgen dat de wijkbibliotheken kunnen blijven.

Zoetermeer - Directeur Joke Mos is op zich positief over de op handen zijnde sluiting van de begane grond. "De bibliotheek heeft een taakstelling om 250.000 euro te bezuinigen. Aanvankelijk werd die bezuiniging gezocht in de wijkbibliotheken. Maar daar was veel weerstand tegen omdat juist die ontmoetingspunten in de wijken zo waardevol zijn. Het kleiner maken van de vestigingen in de wijk en samenwerken met andere organisaties leverde 150.000 euro op. We kwamen dus nog een ton te kort en de taakstelling van 250.000 euro was hard. Toen ZoSamen ook zijn huur had opgezegd moesten we meters opgeven en de benedenverdieping teruggeven aan de gemeente die hier een andere invulling aan kan geven als ze dat willen." Overigens is het afstoten van de begane grond nog niet zeker. De komende tijd wordt het plan onderzocht maar de huur is alvast opgezegd omdat er een opzegtermijn geldt van een jaar. "De komende tijd gaan we doorrekenen. Het zal er wel op neerkomen dat we de collectie met een kwart in moeten krimpen", zegt Mos. "Een inkrimping die we vooral in de minder populaire informatieve boeken gaan zoeken."

Toen vorig jaar bekend werd dat de bibliotheek 250.000 euro moest gaan besparen, werd gelijk gekeken naar de wijkbibliotheken in Oosterheem en Rokkeveen. "Geen goed plan", zegt directeur Joke Mos. Daarom kan de directeur zich op zich vinden in het afstoten van de begane grond in het Forum.

Zoetermeer - "Veel mensen reageerden vorig jaar op de mogelijke sluiting van de wijkfilialen. Dat is echt een heel slecht plan want juist de wijkbibliotheken vervullen een functie als ontmoetingsplek. Het idee is nu om te gaan kijken of in andere wijken ook een bibliotheekfunctie aan Huis van de wijk kan worden toegevoegd. Wij hebben niet zozeer behoefte aan stenen maar een functie van de bieb samen met andere organisaties is wel een goed idee", zegt Joke Mos.

Als de sluiting van de begane grond van het Forum doorgaat dan zal de bieb haar collectie met een kwart inkrimpen.

"Populaire genres zoals fictie zullen blijven. Maar we merken wel dat mensen minder behoefte hebben aan informatieve boeken omdat informatie veel op internet wordt gezocht. Wij kunnen dus een rol vervullen in mensen wegwijs maken in deze digitale mogelijkheden."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden