De kerngroep die de Zoetermeerse reis naar Lourdes organiseert, met links diaken Ronald van Berkel
De kerngroep die de Zoetermeerse reis naar Lourdes organiseert, met links diaken Ronald van Berkel (Foto: Ton Vermeulen)

Lourdes: waar hemel en aarde elkaar raken

Bij elk geloof zijn er plekken die speciale kracht uitstralen. Voor bijvoorbeeld moslims zijn dat onder meer Mekka en Medina, voor hindoes de Gangesrivier en bij christenen en joden Jeruzalem. Al vele eeuwen lang proberen de gelovigen die plaatsen minimaal eenmaal in hun leven te bezoeken. Daarnaast zijn er nog vele, vele andere plekken op aarde die een aparte betekenis hebben en die een reis, beter gezegd pelgrimage, waard zijn.

miljoenen

Miljoenen mensen gaan jaarlijks op bedevaart naar een klein plaatsje in het zuiden van Frankrijk, Lourdes geheten. Daar komen jaarlijks miljoenen pelgrims samen. Van 25-30 april gaat daar een groep uit Zoetermeer naar toe. Onder leiding van diaken Ronald van Berkel zijn ruim 15 mensen binnen de H. Nicolaasparochie bezig met de voorbereidingen. Van Berkel: “het is een enorme klus om te organiseren want we rekenen op 180 pelgrims, een vliegtuig vol en in vier hotels. Er zijn zieken bij, mensen die slecht ter been zijn dus er zijn ook vrijwillige zorgverleners en artsen. Hopelijk gaan er ook een paar jongeren van onder meer het Alfrinkcollege mee als maatschappelijke stage”. Zijn ogen schitteren als hij de speciale sfeer omschrijft: “elke dag zijn er vieringen in vele talen, een internationaal koor waar iedereen kan meezingen, een lichtprocessie in de avond en ook gezamenlijk koffie drinken. Een excursie naar de Pyreneeën is als rustpunt ingelast”.

Hemel en aarde

Op de vraag waarom ze nou naar Lourdes gaan, valt de groep even stil om daarna vol vuur te reageren: “Voor de saamhorigheid, je beleeft samen iets, je wordt daar geraakt, je mag jezelf zijn en tot rust komen, iedereen is daar gelijk arm of rijk, lopend of in een rolstoel. De zieken gaan altijd voor en als je begeleidt dan sta je in dienst van. In plaats van een week Tenerife willen we een plaatsje voor God maken. Vanuit ieders eigen gevoel ben je met hetzelfde bezig. In Lourdes gaat het altijd ergens over, het is een plek waar hemel en aarde elkaar raken Er is voor iedereen een plekje, kijk maar op de website nicolaasparochiezoetermeer.nl “, besluit een enthousiaste Ronald van Berkel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden