Maya Orchestra is niet zomaar in een muzikaal vakje te plaatsen.
Maya Orchestra is niet zomaar in een muzikaal vakje te plaatsen. (Foto: Maya Orchestra)

DVD-release 'Oracle' wereld Mayra Orchestra voor thuis

Robbert Roos

Met de release van het tweede album 'Oracle' bij Cultuurpodium Boerderij in 2017 wist Mayra Orchestra vriend en vijand te verrassen met een adembenemende show. Het hele optreden werd volledig gefilmd en voor de release van deze live DVD keert Mayra Orchestra terug naar Cultuurpodium Boerderij met een avond sprookjesachtige, orkestrale artpop met blazers, strijkers, percussie en videoprojecties.

Zoetermeer - Mayra Orchestra is opgericht door songwriter Maartje Dekker en laat zich het best omschrijven als een symfonisch en filmisch poporkest. Een bont gezelschap compleet met strijkers en blazers, dat tijdens hun theatrale live show gebruik maakt van grote videoprojecties, kostuums, zelfgemaakte instrumenten en circusacts. Als we Maartje spreken is ze aan het repeteren met vriend Christiaan Bruin voor de komende DVD-release bij Cultuurpodium Boerderij. Echt spannend is het niet, wel heerst er gezonde spanning omdat het optreden weer een show van formaat zal worden. "We zijn heel blij dat we dit keer weer zo groot uit mogen pakken", vertelt Maartje vol passie. Chris vult haar aan; "Het is vooral druk omdat je met zoveel mensen tegelijk te maken hebt en we erg ambitieus zijn als het gaat om het neerzetten van een goede show." Normaal speelt het tweetal met een basisgroep van zo'n 7 personen, bij optredens zoals die in de Boerderij met wel 13 mensen. Dat vergt enige voorbereiding. De muziek van Mayra Orchestra laat zich niet zomaar in een muzikaal vakje stoppen. Daar zou je eerder een nieuw genre voor in het leven moeten roepen. 'Filmische Pop' komt daar het dichtst bij in de buurt. Het optreden in de Boerderij zal plaatsvinden in een sprookjesachtige setting compleet met bewegende beelden en circusacts. "Daar is het allemaal eigenlijk mee begonnen", legt Maartje uit. "Als ik nummers schrijf dan zijn dat vaak metaforische liedjes die heel verhalend zijn. Het leek me supergaaf om die verhalen die ik bedacht had ook daadwerkelijk uit te beelden; iets wat ik geleerd heb op de kunstacademie. Het begint allemaal op de piano of pianet met gitaareffecten. Door gewoon maar wat te spelen ontstaat vanzelf iets nieuws. Eigenlijk brengt het instrument mij op nieuwe ideeën." Een optreden is voor Maartje geslaagd als haar fans even weg kunnen zweven in een wereld die Mayra Orchestra gecreëerd heeft. Een bijzondere sprookjeswereld die ze met de DVD nu ook mee naar huis kunnen nemen.

DVD release
De DVD-release van 'Oracle' is op vrijdag 7 februari bij Cultuurpodium Boerderij. Zaal open: 19:30 Aanvang: 20:30 Voorverkoop: 17,50 (incl. servicekosten) Dagkassa: 19,- De DVD bevat twee live cd's en een speciale download. Klik hier  voor de website van Mayra Orchestra 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden