portret
portret (Foto: portret)

Dicteeangst

Op 15 februari is het weer zover. Dan kunnen de pennen worden opgepakt tijdens het Groot Zoetermeers Dictee. Een activiteit die de Lionsclubs Soetermare en de Meerbloem houden voor het goede doel. Dat goede doel is dit jaar de VoorleesExpress. De organisatoren lieten mij weten dat het dit jaar met een aanmeldingen nog maar mondjesmaat gaat. En dat is raar want vorig jaar liep het storm. Zo drongen de politieke partijen om een plekje aan de dicteetafels. Heeft het te maken met het feit dat het toen verkiezingstijd was en dat de heren en dames politici zich overal graag wilden laten zien? Helaas blijft het nu (nog) redelijk stil aan het politieke front. Immers, tot nu toe heeft alleen de PvdA zich aangemeld en zit de organisatie met smart te wachten om politieke en niet-politieke teams.

Of is er soms iets anders aan de hand? Hebben mensen soms last van dicteeangst. Ik sprak vorige week iemand en die vertelde me dat ze niet mee durft te doen aan het dictee omdat ze bang is dat ze niet alle taalregeltjes goed weet. Tja, daar zit wat in. Ik kan mij nog mijn schooltijd herinneren als de leraar alle cijfers voor de klas ging opnoemen. Als tiener haal je dan je schouders op als je een vier op je bordje kreeg. Maar ik kan mij voorstellen dat veel volwassenen daar nu anders over denken. En dat niemand voor heel Zoetermeer wil afgaan omdat je niet weet of het nu actie of aktie is of omdat je struikelt over het bekende dicteewoord przewalskipaard. De organisatie heeft ons verzekerd alleen het aantal fouten van de winnaars worden genoemd en de rest van de deelnemers krijgt persoonlijk hun dictee terug.

Ik roep dan ook vanaf deze plek iedereen op om mee te doen als team van 4 personen. Hartstikke leuk met vrienden of collega's. In het Streekblad gaan we deze week in ieder geval op zoek naar deelnemers voor een Streekblad-team. Een evenement dat leuk en gezellig is maar waarmee ook het goede werk van de VoorleesExpress wordt geholpen die zich inzet voor taalontwikkeling van jonge kinderen. Als dat geen goede reden is om je over je dicteeangst te zetten?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden