De organisatoren van het hoogspringgala: Timo de Water (l) en Jaap vander Plaat
De organisatoren van het hoogspringgala: Timo de Water (l) en Jaap vander Plaat (Foto: )

Olympische Spelen zit het hoogspringgala in de weg

Nico Mos

Voor de achtste keer organiseert atletiekvereniging Ilion het hoogspringgala. Dit jaar is het evenement op zaterdag 1 februari. Het hoogspringgala - inmiddels een begrip in de atletieksport - begint die dag om 16.00 uur. Jaap van der Plaat (66) en Timo de Water (28) zijn nauw betrokken bij de organisatie ervan.

Zoetermeer - Jaap van der Plaat is sinds 1981 werkzaam bij de Zoetermeerse atletiekvereniging. Vanaf 1983 traint hij de polstokhoogspringers. "Ik ben bijna iedere dag werkzaam als trainer bij Ilion. Soms zelfs tweemaal op een dag."
Daarnaast is hij nauw betrokken bij het hoogspringgala. Hij vertelt dat ook dit jaar de gekozen datum van 1 februari het binnenhalen van meerdere toppers weer in de weg zit. "Vorig jaar bijvoorbeeld eindigde de trainingsstage van de nationale bond precies op de datum dat het hoogspringgala was. Daardoor miste ik sowieso een paar aansprekende namen. Ook dit jaar zitten we (toch) weer een beetje moeilijk. De toppers die we voor ogen hadden, kunnen we niet krijgen in verband met de ranking in opmaat naar de Olympische Spelen komende zomer."
Toch zijn er wel degelijk blikvangers op het gala in Zoetermeer. Van der Plaat somt op: "WK gangers, zoals Rutger Koppelaar en Arnoud Aerts, vanuit België. Bij de dames komt Killiana Heijmans, de nationale topper, in Zoetermeer in actie. Het deelnemersveld wordt op 1 februari overigens aangevuld met talentvolle junioren. Er zijn zo'n 12 atleten bij de mannen en tien bij de dames aanwezig."

Femke Pluim zegde volgens Van der Plaat toe maar trok zich om bovenstaande reden toch terug. Van der Plaat: "We hebben dit evenement ooit opgezet als een topwedstrijd voor de Nederlandse atleten. Dan is het jammer dat juist zij wegblijven, al blijven we toch hopen dat ze komen", zegt de trainer die zelfs plannen heeft om bij Ilion een polstokhoogspringschool op te zetten.
Ook Timo van de Water is nauw betrokken bij het hoogsspringgala, één van de drie grote evenementen die Ilion samen met hoofdsponsor Klaverblad organiseert. "Ik werk zes dagen in de week als inspanningsfysioloog bij Sparta. Dan is het moeilijk om me geheel bezig te houden met de organisatie van dit gala", vertelt hij. "Daarnaast ga ik in februari afstuderen. Het sporten blijft wel mijn uitlaatklep", aldus Timo. Zelf hoopt hij ook nog in actie te kunnen komen tijdens het gala.

Trainer Jaap van der Plaat: "De doelstelling van dit evenement is dat je topatleten zo dicht mogelijk bij het publiek kunt brengen. Het publiek zit er dicht op en door de muziek krijgt het gala extra sfeer." De dames bijten het spits af om 16.00 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden