Alsl het aan Jacques Boonekamp (L) en Jan de Ruiter ligt wordt er zo snel mogelijk begonnen met de aanpassingen van de Dorpsstraat. Foto: Robbert Roos
Alsl het aan Jacques Boonekamp (L) en Jan de Ruiter ligt wordt er zo snel mogelijk begonnen met de aanpassingen van de Dorpsstraat. Foto: Robbert Roos (Foto: Robbert Roos)

'De Dorpsstraat weer levendig maken'

Robbert Roos

De Dorpsstraat is met een stevige opmars bezig. Niet alleen door een nieuwe huisstijl en betere zichtbaarheid op internet en social media, maar ook in de straat zelf. Het komende jaar wordt de Dorpsstraat verfraaid zodat bezoekers langer in de straat verblijven. De vastgoedeigenaren van de Dorpsstraat leveren hier een belangrijke bijdrage aan. En niet voor niets. "We willen de Dorpsstraat weer levendig maken."

Zoetermeer - Als het aan Jacques Boonekamp, voorzitter van de vastgoedeigenaren BIZ en secretaris Jan de Ruiter ligt kan er niet snel genoeg worden begonnen met de verbeteringen. Beide heren worden in hun taken bijgestaan door algemeen bestuursleden Rob Swart en Eef van der List. Eens per vijf weken komen zij samen waarna er steevast overleg is met de gemeente Zoetermeer. "De Dorpsstraat is hard toe aan een opfrisbeurt want momenteel ziet de straat er een beetje saai en rommelig uit. In samenwerking met de gemeente, de ondernemers en bewoners in de straat is er een nieuwe visie opgesteld en een bijbehorend uitvoeringsplan ontwikkeld", legt De Ruiter uit. "Door een soms wat traag werkend gemeentelijk apparaat is er echter veel kostbare tijd verloren gegaan", vult Boonekamp aan. De vastgoedeigenaren, verenigd in de BIZ hebben het beste met hun huurders en de Dorpsstraat voor en willen graag in het winkelgebied investeren. "Sommige mensen zien vastgoedeigenaren als profiteurs", durft Boonekamp te stellen. "Maar door een kleine opslag op de OZB, die overigens geïnd wordt door de gemeente en terugvloeit naar de straat, brengen wij gezamenlijk zo'n € 85.000,- per jaar bij elkaar om in de straat te investeren. Daarbij moet je denken aan de aankleding van een rotonde aan de Van Aalstlaan / DuMeelaan, bijdragen aan de feestverlichting, de bloembakken rond de lantaarnpalen en een bijdrage aan grote evenementen zoals o.a.de bekende Kaarsjesavond." Er is voldoende budget opgebouwd voor belangrijke investeringen. Het komende jaar zullen er leilindes worden geplaatst zoals die er vroeger ook stonden, en zal er nieuw straatmeubilair geplaatst worden. "Als je oude foto's van de Dorpsstraat bekijkt zie je hoe goed zulke bomen passen bij het historisch karakter van de Dorpsstraat", vertelt Boonekamp enthousiast. "Die komen nu dus weer terug. Hoe leuk is dat. Het zitmeubilair wat op verschillende plekken geplaatst wordt, zorgt ervoor dat bezoekers even uit kunnen rusten om te genieten van de omgeving." Ook wordt het horecaplein in het midden van de straat door de gemeente opnieuw ingericht en worden verschillende panden op mooie wijze uitgelicht. "Zaken waarvoor wij geen bijdrage vanuit de gemeente krijgen, maar die door de vastgoedeigenaren zelf opgebracht worden", aldus Boonekamp. "Op dit moment zijn we in overleg over eenduidige gevelborden", vertelt Jan de Ruiter. "Daarvoor hebben we een aantal ontwerpen laten maken en gaan we in gesprek met de ondernemers." Ook de gezamenlijke horeca is met elkaar in overleg onder leiding van Marco Roozenburg van de Zoetelaar. Met de aanpassingen is er meer ruimte voor voetgangers en krijgt de Dorpsstraat een nog gezelligere uitstraling. "We hopen dat deze komende vernieuwingen de spreekwoordelijke kers op de taart zijn."

De Dorpsstraat is ook digitaal te beleven. Op de website www.dorpsstraatzoetermeer.nl en social media zoals Facebook en Instagram worden regelmatig updates geplaatst over de ondernemers en leuke evenementen. Daarmee is de Dorpsstraat ook op digitaal gebied klaar voor de toekomst.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden