Pastoraal werker Ella Feijen en dominee Kees Wesdorp: "We staan dicht bij elkaar en vormen ooit samen weer één kerk". Foto Kees van Rongen
Pastoraal werker Ella Feijen en dominee Kees Wesdorp: "We staan dicht bij elkaar en vormen ooit samen weer één kerk". Foto Kees van Rongen (Foto: Kees van Rongen)

Actie Kerkbalans voor behoud kerken

Kees van Rongen

Absoluut geen geld van overheid

Kerken helpen bij nood, crisis en de zin van het leven. Cultuurhistorisch is een kerk van belang. Niemand wil dat een monument wordt gesloopt. "Kerk en staat zijn gescheiden. Dus absoluut geen geld van de overheid voor de kerk. Daarom is eens per jaar de Actie Kerkbalans pure noodzaak."

Zoetermeer - "Vele tientallen vrijwilligers van de rooms katholieke kerk en de protestantse kerk in Zoetermeer zamelen geld in voor hun kerk. Die financiële bijdrage is keihard nodig om te kunnen bestaan", weten pastoraal werker Ella Feijen en dominee Kees Wesdorp. Zij hebben in Zoetermeer de handen ineen geslagen. In het parochieel centrum De Kapelaan, Nicolaasplein 2, melden zaterdag 18 januari om 12.00 uur de vrijwilligers zich om de enveloppen in ontvangst te nemen, die aan de leden van de kerken huis aan huis worden bezorgd. Daarin het verzoek om te geven voor je kerk. Om 13.00 uur luiden in Zoetermeer alle kerkklokken. Dominee Kees Wesdorp en diaken Ronald van Berkel trekken dan samen aan de touwen van de klokken in de Nicolaaskerk om het startsein te geven voor de Actie Kerkbalans. In heel Nederland doen 2.000 kerken mee van zaterdag 18 januari tot 1 februari. Sinds 1973 werken kerken samen in de Actie Kerkbalans. Ze doen een beroep op de geloofsgemeenschap voor een financiële bijdrage met als thema: 'Geef voor je kerk'. "Door te weten wat mensen bijdragen is het mogelijk ons beleid af te stemmen," zegt dominee Wesdorp. "Denk aan jeugdactiviteiten, seniorenmiddagen, inspirerende kerkdiensten, aanwezigheid in de buurt, schuldhulpverlening, jobhulpverlening op allerlei manieren proberen we mensen te helpen." Pastoraal werker Ella Feijen: "Het zit in ons geloof: het dna dienstbaar te zijn voor de samenleving. De kerk is er bij vreugde en verdriet. Bij inzegening van het huwelijk en bij rouwen, het afscheid nemen van een dierbare. Maar onderhoud van gebouw, gas, water, elektriciteit, koffie, personeel en maatschappelijke projecten kosten geld."

De Actie Kerkbalans wordt zaterdag 18 januari ingeluid. In de brief, of per e-mail, die in de tweede helft van januari wordt verstuurd, staat waar de bijdrage precies voor nodig is. Via het antwoordformulier geef je aan wat je wilt bijdragen. Geen brief ontvangen, neem dan contact op met parochie of kerkgemeente.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden