Monica van der Meer raadt iedereen aan veel voor te lezen, bijvoorbeeld uit Moppereend, het prentenboek van het jaar. Foto: RM
Monica van der Meer raadt iedereen aan veel voor te lezen, bijvoorbeeld uit Moppereend, het prentenboek van het jaar. Foto: RM (Foto: RM)

'Neem een boek dat je zelf leuk vindt'

Renate Mamber

Nationale Voorleesdagen

Prinses Laurentien start woensdag 22 januari de Nationale Voorleesdagen met een voorleesontbijt in Bibliotheek Zoetermeer. Hierbij zijn alleen genodigden welkom. Om 10.30 uur worden kinderen tijdens het voorleesuurtje in de bibliotheekvestigingen voorgelezen uit het prentenboek van het jaar: 'Moppereend'.

Zoetermeer - De Nationale Voorleesdagen zijn het moment om het belang van voorlezen weer eens goed onder de aandacht te brengen. Volgens Monica van der Meer van Bibliotheek Zoetermeer kun je niet vroeg genoeg met voorlezen beginnen.

"Uit onderzoek blijkt dat als je kinderen al vroeg voorleest, ze een voorsprong ontwikkelen qua woordenschat, taalontwikkeling en verhaalbegrip ten opzichte van kinderen die niet worden voorgelezen", zegt ze. "Ook is het goed voor het empathisch vermogen. Ze leren bijvoorbeeld andere werelden, mensen en gevoelens kennen. Bovendien is het voor kinderen, ouders en verzorgers een gezellig moment van samenzijn en aandacht voor elkaar."
Bibliotheekmedewerkers lezen tijdens de voorleesdagen voor op verschillende kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en taalspeelhuizen. "Al onze medewerkers zijn getraind in (interactief) voorlezen. We maken bijvoorbeeld gebruik van vertelplaten en een vertelkastje of van vingerpoppetjes", vertelt Van der Meer. Zelf vindt ze voorlezen geweldig om te doen. "Je merkt het direct als het verhaal kinderen aanspreekt; dan doen ze lekker mee met het verhaal."

Van der Meer raadt iedereen aan veel voor te lezen. "Sommige ouders vinden het moeilijk of ze weten niet wat ze moeten voorlezen. Mijn advies is: Neem een boek dat dicht bij je staat, dat je zelf leuk vindt. Het mag trouwens ook een zoekboek of een informatief boek zijn. Het belangrijkste is dat je thuis een gezellige setting creëert, bijvoorbeeld voor het slapen gaan, en samen met je kind praat over wat je leest."

De voorleesdagen worden op zondagochtend 2 februari afgesloten met een baby-, peuter- en kleutermarkt. Zie voor het complete programma Bibliotheek-Zoetermeer.nl.

Wil je voorlezen, maar heb je geen idee wat? Op de website nationalevoorleesdagen.nl vind je een prentboeken top 10. Of kom naar één van de bibliotheekvestigingen, de Bibliotheek op School of stel jouw vragen bij een ouderkamer op een basisschool.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden