Jan Akkerman met zijn Gibson Les Paul gitaar. (Foto: Paul Bergen)
Jan Akkerman met zijn Gibson Les Paul gitaar. (Foto: Paul Bergen) (Foto: Paul Bergen)

Jan Akkerman laat zijn gitaar zingen

Martin Reitsma

Topgitarist in Boerderij

Topgitarist Jan Akkerman speelt zaterdag 25 januari met zijn band in Cultuurpodium Boerderij in Zoetermeer. Hij speelt onder andere nummers van zijn nieuwe album 'Close Beauty' dat oktober verleden jaar uitkwam.

Zoetermeer - 'Close Beauty' is het eerste studioalbum van Akkerman sinds 2011. Hiermee heeft de 73-jarige gitarist een ijzersterk album afgeleverd. In Cultuurpodium Boerderij zullen zaterdagavond 25 januari dan ook pakkende songs van dit album met invloeden van fusion, flamenco, jazz, rock en blues klinken. Akkerman wordt deze avond begeleid door zijn vaste band die bestaat uit topmuzikanten Martijn van den Berg (drums), David de Marez Oyens (bas) en producer Coen Molenaar (toetsen).

Op het nieuwe album van Akkerman staan songs als Spiritual Privacy en Beyond The Horizon, waarbij bluesy en fusionklanken hand in hand gaan, of het swingende fusionnummer Reunion. In 'Close Beauty' wordt de akoestische gitaar afgewisseld met de elektrische gitaar. Verder kabbelende fusion met Focuselementen en zelfs wat lichte klassieke invloeden. In het nummer Tommy's Anniversary, gaat Akkerman op zijn Les Paul met veel dynamiek terug naar de jaren zeventig.

Jan Akkerman is een gitaaricoon. Hij speelt al meer dan een halve eeuw op het instrument. In de jaren zeventig vormde hij samen met Thijs van Leer de kern van de Nederlandse rockgroep Focus. In 1973 werd hij door lezers van het Engelse muziektijdschrift Melody Maker uitgeroepen tot beste gitarist ter wereld, boven Eric Clapton en Jimmy Page. Akkerman werd in 2005 onderscheiden met een Gouden Harp voor zijn gehele oeuvre. In 2012 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn grote betekenis voor de Nederlandse muziek. Sinds zijn vertrek uit Focus heeft Akkerman een solocarrière, met begeleidingsbands in diverse samenstellingen..

Ondanks zijn respectabele leeftijd laat Akkerman zijn publiek nog steeds genieten van betoverende licks en riffs vol vuur die vlijmscherp door je trommelvliezen snijden, lichte flageoletten, meesterlijk gespeelde akkoorden en mooie dromerige lange lijnen. Kortom, Akkerman laat zijn gitaar zingen als geen ander. Zijn befaamde en karakteristieke sound loopt als een rode draad door de twaalf composities van zijn nieuwe album.

Akkerman speelt zaterdag 25 januari niet alleen nummers van 'Close Beauty'. Hij is er juist trots op dat geen twee albums van hem hetzelfde klinken. "Ik ben altijd op zoek naar nieuwe invallen en ideeën voor mijn nummers."

Boerderij is niet het enige podium waar Akkerman zijn virtuoze gitaarspel dit jaar laat horen. De komende maanden gaat hij samen met Bert Heerink, De Bombita's, Rob Winter en andere muzikanten een tournee doen langs 60 Nederlandse theaters met de Sticky Fingers Tour.

Aanvang om 20.30 uur. Kaarten via www.cultuurpodiumboerderij.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden