Op de foto dinsdag 14-1 vrijwilligers van de Stichting Vrienden van de Natuur- en Landschappentuin bij de schaftkeet. Rechts Monique Snoek die dit jaar nog beheer doet vanuit de gemeente Zoetermeer. Foto: SL
Op de foto dinsdag 14-1 vrijwilligers van de Stichting Vrienden van de Natuur- en Landschappentuin bij de schaftkeet. Rechts Monique Snoek die dit jaar nog beheer doet vanuit de gemeente Zoetermeer. Foto: SL (Foto: )

Gebruikers 't Westpunt hebben hoop op herbouw na fatale brand

Simone Langeveld

Nog altijd overheersen gevoelens van onbegrip en boosheid over dat wat op de nacht voor oudjaar 2019 gebeurd is. Op Oudjaarsdag werd Streekblad gebeld door Ep Booneman die totaal onthutst en trillend bij een totaal in de as gelegd Westpunt stond. De voorzitter van de Stichting vrienden van de Natuur- en Landschappentuin in het Westerpark kwam er langs op de fiets naar een heel andere bestemming.

Zoetermeer - "Ik kijk terug een rotdag", aldus Ep Booneman. Het allerergste vindt hij nog altijd de onlangs geïnvesteerde uren van vrijwilligers van de Stichting Vrienden Natuur- en Landschappentuin. IVN hielp financieel. "Honderden vrijwilligers-uren zaten juist in de renovatie waarmee we bijna gereed waren. Zo waren er muurtjes uitgebroken, nieuwe w.c.'s geplaatst, nieuwe ramen en het nieuwe keukenblok was juist geplaatst. Ja voor 2020 zou er een frisse en lichte start gemaakt worden met alle gebruikers. Het gekke is nu je er inmiddels op terugkijkt denk je: "gelukkig is niet het oude dak verbrand." Al het gereedschap gebruikt door de mensen die het onderhoudswerk in de Natuurtuin doen was net een maandje ervoor in de containers weggeborgen."
Het dak van het Westpunt was begin 2019 al vervangen, door de gemeente. In dit oude dak zat asbest en sinds de vervanging van het dak is de renovatie met de vrijwilligers gestart. Ep wacht net als de gemeente nog op de resultaten van het politie-onderzoek en de verzekeringsinspectie. "Wij zijn als stichting, net als de andere natuurclubs alleen maar gebruikers van het pandje (geweest). Eigenaar is de gemeente Zoetermeer en zij hebben eigenlijk meteen aangegeven dat ze gaan helpen met heropbouw in wat voor vorm dan ook."
9 januari vond in het Buitenbeest de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van de natuurclubs plaats: IVN, KNNV, Vogelwerkgroep Zoetermeer organiseren dit. Op deze avond werd aan Ep (genodigde) een prachtig informatiepaneel over bijen (honingbij én wilde bij) aangeboden door Noortje van Zanten namens de gemeente. Booneman: "Ik vond dit erg leuk, het deed me echt wel wat."
Staande op de plek kun je zien dat het mooie werk van de natuurmensen gewoon door kan! Er is al een tijdelijke schaftkeet en een mobiel chemisch toilet geplaatst. Snel is er ook een inzamelingsactie op touw gezet door het bestuur dat Ep voorzit. "Samen met de gemeente zoeken we naar een passende herrijzenis van 't Westpunt."

Werk in de griend (Natuurtuin) gaat gewoon door en aannemersbedrijf Glijnis vervangt er versleten bruggetjes. Zondag 26-1 om 14.00 uur is een rondleiding. In afwachting van plannen voor heropbouw doneren? NL93 TRIO 0391 031457 (Vrienden Nat&Lands.tuin)

Meer berichten
Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden