Ook dit jaar gaat burgemeester Aptroot het Groot Zoetermeers Dictee voorlezen. Foto: Kees van de Graaf
Ook dit jaar gaat burgemeester Aptroot het Groot Zoetermeers Dictee voorlezen. Foto: Kees van de Graaf (Foto: )

Streekblad zoekt echte dicteefanaten

De redactie

Voor Groot Zoetermeers Dictee

Het Groot Zoetermeers Dictee staat er weer aan te komen. Op zaterdag 15 februari strijden liefhebbers van de Nederlandse taal in het Erasmuscollege onder leiding van burgemeester Aptroot om de 'Bos van der Burg Architecten Bokaal'. De opbrengst van het evenement gaat naar de VoorleesExpress. Het Streekblad zoekt deelnemers voor het Streekbladteam. Maar dan moet u wel het proefdictee tot een goed einde brengen.

Zoetermeer - Het dictee wordt door de Lionsclubs Soetermare en De Meerbloem op touw gezet. Inschrijven voor het dictee kan via www.grootzoetermeersdictee.nl. Ook nu schrijft het Streekblad weer een team in en u kunt daar deel van uitmaken. Hoe? Speur in de onderstaande tekst de fouten op en mail het aantal naar info@grootzoetermeersdictee.nl onder vermelding van Streekblad proefdictee.

Het proefdictee

Onze tien ambieties voor een toekomst zonder taalachterstant

Een toekomst zonder taalachterstand; hoe mooi zou dat zijn! De VoorleesExpress heeft 10 ambities geformuleert om dit te berijken. Je vind ze hieronder. Het zijn ambities waar iedereen aan kan bij dragen. Of je nu dosent, ouder, sportleraar, familielid of oppas bent, iedereen in de omgeving van een kind kan meewerken aan zijn taalontwikkeling. En dat is belangrijk, want een goede taalbasis vergroodt de kans dat een kind een opleiding kan volgen en later aktief mee kan doen aan de samenleving.

De 10 ambities maken onderdeel uit van de uitgave 'het begint achter de voordeur' die de VoorleesExpress in november 2019 publiceerden, met dank aan steun van het VSBfonds, Stichting Lezen en de Koninklijke Biblioteek. De ambities zijn verreikt met bijzondere verhalen van vreiwilligers die terug gaan naar het gezin waar ze jaren geleden voorlezen. Hoe staat het er voor met het gezin, hoe doen de kinderen het op school en welke rol speelt voorlezen nu in het gezin? we hebben altijd een duidelijk beeld van de thuisomgeving en -situatie wanneer we een kind willen ondersteunen. Alle kinderen in nederland worden al vanaf hun geboorte gestimuleerdt in hun taalontwikkeling. We slagen erin om een divers netwerk rondom een kind te mobieliseren als extra ondersteuning nodig blijkt. We zetten ons samen met onderwijsproffessionals en ouders in voor een stimulerende thuisomgeving. We berijken meer gezinnen met een Nederlandse achtergrond. We leggen de norm voor ouders niet te hoog en rekenen hen niet af op hun taalnivo, maar kijken naar de mogelijkheden. Kinderen die thuis opgevoedt worden in een andere taal zijn trots op hun thuistaal. Mannen spelen een belangrijke rol in de taalontwikkeling van een kind. We kijken met aandacht naar wat een gezin nodig heeft en sluiten door een breedde gezinsaanpak aan op hun behoefte en mogenlijkheden. Als we kinderen en ouders samen goed willen ondersteunen, moeten we ons slim organiseren en goed communiseren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden