Dominee Evert van den Ham van de Hervormde Wijkgemeente Oosterkerk in Oosterheem gaat met pensioen. Foto Kees van Rongen
Dominee Evert van den Ham van de Hervormde Wijkgemeente Oosterkerk in Oosterheem gaat met pensioen. Foto Kees van Rongen (Foto: Kees van Rongen)

"Het aantal kinderen dat ik doop is groter dan de sterfgevallen"

Kees van Rongen

De Oosterkerk is zondag altijd druk bezet. De 350 zitplaatsen werden onlangs zelfs met 50 stoelen uitgebreid. Geregeld moeten er toch nog stoelen bij. "Onze kerk groeit én met veel jongeren. Het aantal kinderen, dat ik doop is vele malen groter dan het aantal sterfgevallen."

Zoetermeer - Dominee Evert van den Ham van de Hervormde Wijkgemeente Oosterkerk gaat met pensioen. Hij is 35 jaar predikant geweest in de gemeenten Brakel, Middelburg en de laatste 12,5 jaar in Zoetermeer. Ook heeft hij met zijn vrouw Janny en drie kinderen (destijds 8, 6 en 2 jaar) elf jaar in Kenia gewoond en gewerkt als directeur van de Bijbelschool en coördinator van diverse hulpprogramma's. "Na Kenia stond Zoetermeer niet op mijn wensenlijstje. Ik begon in Middelburg toen na vijf jaar een beroep op mij werd gedaan. De eerste jaren in de Ichthuskerk Seghwaert waren moeilijk, maar met de nieuwe Oosterkerk in Oosterheem brak een belangrijke fase aan. De kerk werd in juni 2014 geopend, een multifunctioneel gebouw met veel activiteiten voor de bewoners van Oosterheem. Elke dag is in de hal van de kerk wat te doen. Van een lunch voor buurtbewoners tot concerten, maar ook als uitdeelpost van de voedselbank. De grote tafel in de hal is als het ware de stamtafel voor de buurt." Als gemeentepredikant is zijn taak niet beperkt tot de zondagse preek. "Belangrijk werk vind ik de catechese aan jongeren, het geloof doorgeven. De meeste tijd wordt besteed aan pastoraal werk: de kerk aan huis. Mensen bezoeken en helpen in moeilijke tijden." Aanvankelijk wilde hij medicijnen studeren, maar op de universiteit koos hij voor theologie. "Zes jaar was ik godsdienstleraar voordat ik predikant werd in Brakel. In 1992 ging ik naar Kenia voor noodhulp. Nog steeds ga ik vier keer per jaar naar Kenia. Via een stichting hebben we een landbouwproject opgezet dat nu zelfstandig draait en waar zo'n 30 Kenianen werken. Verder help ik bij de opvang van straatkinderen en hebben we een aantal scholen gebouwd om de leerprestaties te verbeteren. We proberen de inzichten van hier om te zetten in de mogelijkheden van daar. Dat werk blijf ik doen. Op de achtergrond blijf ik ook bij Zoetermeer betrokken. We zijn dankbaar voor onze tijd hier. We hebben het goed gehad en kijken met plezier terug." Wie hem opvolgt is nog niet bekend.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden