Arno van Berge Henegouwen, bioloog en al vier jaar meeschrijver in de rubriek Groeten uit het groen doet dit jaar mee aan de nationale tuinvogeltelling en doet een voorspelling. Foto: Simone Langeveld
Arno van Berge Henegouwen, bioloog en al vier jaar meeschrijver in de rubriek Groeten uit het groen doet dit jaar mee aan de nationale tuinvogeltelling en doet een voorspelling. Foto: Simone Langeveld (Foto: )

Tuinvogels tellen, bioloog Arno doet dat eigenlijk iedere dag

Simone Langeveld

Het weekend van 24, 25 en 26 januari is het weekend van de Nationale Tuinvogeltelling. Arno en 'Museonder-man' (hij mocht ooit het Museonder in het Nationaal Park de Hoge Veluwe bedenken en mede-inrichten) heeft zijn voorbereidingen getroffen. In zijn voor- en achtertuin hangen vetblokken een overkapt voedertafeltje en de bomen met hun begroeiing worden gekoesterd. En ja, dit jaar telt hij mee.

Zoetermeer - Waarom tel je dit jaar mee Arno? "Omdat jij me er aan herinnerde!" Arno is bioloog en zijn tweede natuur is vogels horen, zien, herkennen en zijn waarnemingen doorgeven op waarneming.nl of op een andere wijze opslaan in zijn brein vol natuurwetenswaardigheden. Zijn onderzoeksprojecten zijn divers en het zijn er veel.
Arno zet zich in voor de Vogelwerkgroep Zoetermeer en is de grote motivator van het prachtige fullcolour verenigingsblad De Praatpaal. Hierin staan niet alleen maar vogelverhalen. Arno: "Wat mij betreft krijgen we in Zoetermeer een bredere natuurvereniging." Arno schrijft geweldig, maakt prachtige natuurfoto's en houdt van macrofotografie. Hij doet graag een voorspelling voor de tuinvogels die we dit jaar in zijn Zoetermeerse stadstuin het meeste zullen tegenkomen. "Op 1. kauw, 2. turkse tortel, 3. koolmees, 4. merel, 5. houtduif, 6. pimpelmees, 7. roodborst, 8. vink , 9. heggemus en op 10. winterkoning. Een half uurtje tellen met behulp van het beeldscherm, doen! Misschien zie ik in dat halfuurtje het goudhaantje wel, dat hoop ik. Deze heeft behoefte aan dichte bomen en struiken. En, wat bijvoorbeeld uit de nationale tellingen naar voren komt, dat de grote bonte specht een stadsvogel geworden is. Zij logeert hier in de holte van de stam onze afgezaagde berk."

Je kunt Arno geregeld tegenkomen in de natuurtuin in het Westerpark omdat hij daar onder andere waterkevers kan determineren. Bij hem is de fatale brand in de nacht voor oudjaarsdag ingeslagen als een bom. "Echt vreselijk, ik schrok me rot. Ik heb een Facebook-bericht gemaakt met een foto van het uitelkaar getrokken restant. Ja het is echt een flinke knauw voor natuurminnend Zoetermeer. Veertig jaar al is dit gebouwtje een onderkomen voor verschillende natuurclubs. Het getuigd van zoveel brutaliteit, het was net gerenoveerd." Het is nog onduidelijk hoe de brand ontstaan is. Gelukkig wordt alweer volop nagedacht over herbouw.

 

Meer berichten
Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden