Burgemeester Aptroot tussen de leerlingen en gasten bij de reizende tentoonstelling over Anne Frank. Foto: Robbert Roos
Burgemeester Aptroot tussen de leerlingen en gasten bij de reizende tentoonstelling over Anne Frank. Foto: Robbert Roos (Foto: Robbert Roos)

"Als we stoppen met praten gaan er enge dingen gebeuren"

Robbert Roos

Op donderdag 9 januari opende burgemeester Charlie Aptroot de reizende tentoonstelling 'Laat me mezelf zijn' van de Anne Frank Stichting op het Erasmus College in Zoetermeer. De tentoonstelling verbindt het levensverhaal van Anne Frank met het nu en maakt het lot van de miljoenen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog persoonlijk en invoelbaar.

Zoetermeer - Als teamleider onderbouw Hans Wolf de leerlingen en aanwezigen toespreekt, waaronder Levien Rouw van de Anne Frank Stichting en Norit Shalom uit Argentinië, legt hij uit waarom de tentoonstelling zo belangrijk is. "Jullie hebben als leerlingen geleerd om gids te zijn en het verhaal van Anne aan anderen te vertellen. Door de juiste woorden te kiezen blijft het verhaal actueel en kunnen jullie de koppeling maken naar vandaag. Lessen uit het verleden hebben immers te maken met hoe de hedendaagse samenleving er uitziet." In de tentoonstelling komen het verleden en heden duidelijk samen door niet alleen het levensverhaal van Anne Frank en haar familie te belichten, maar ook de koppeling te maken naar vandaag aan de hand van de thema's; identiteit, diversiteit, discriminatie en respons. Als burgemeester Aptroot over zijn eigen Joodse familie vertelt zijn de kinderen zichtbaar onder de indruk. "Ik ben opgegroeid zonder grootouders en heb mijn vader in zijn slaap horen gillen als hij nachtmerries had. Toch waren mijn ouders niet verbittert en hebben mij geleerd geen vooroordeel te hebben. Het maakt mij niet uit waar iemand vandaan komt, wat zijn of haar geloof is, welke kleur je hebt en of je van mannen of vrouwen houdt', legt hij de leerlingen uit. "Laten we met elkaar bewust zijn dat wat er in de oorlog is gebeurt nooit en nergens meer plaats mag vinden. Dat iedereen zichzelf mag zijn." Wel onderstreept onze burgervader het belang om over deze onderwerpen in gesprek te blijven. "Als we stoppen met praten, dan gaan er enge dingen gebeuren." Sem van der Horst (14) en Daan Huizinga (13) zijn beiden gids bij de tentoonstelling. "Het verhaal is erg interessant, maar tegelijkertijd ook moeilijk om te beseffen dat zulke dingen gebeurt zijn. Wat Anne overkomen is, is zielig en gemeen", vertellen beiden zichtbaar geraakt. Levien Rouw van de Anne Frank Stichting is trots op de leerlingen. "Jullie hebben het goed gedaan." De tentoonstelling zal te zien zijn voor alle 34 onderbouwklassen en voor de bovenbouwklassen die geïnteresseerd zijn.

Tentoonstelling
De tentoonstelling van de Anne Frank Stichting is ook voor inwoners van Zoetermeer te bezoeken en wel op 21 en 23 januari vanaf 19.30 uur. Interesse? Geef u op door een mailtje te sturen aan annefrank@erasmuscollege.nl en u krijgt gratis toegang. Van Doornenplantsoen 31 Zoetermeer.

Meer berichten
Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden