Het plekje van Jorn met in het midden de glazen stolp van waaruit de camera gestolen is. Foto: R.A. Roos
Het plekje van Jorn met in het midden de glazen stolp van waaruit de camera gestolen is. Foto: R.A. Roos (Foto: Robbert Roos)

'Hoe ontspoord ben je om boven op een graf te gaan staan?'

Robbert Roos

Jorn de Graaff is op 17-jarige leeftijd op 11 februari 2015 overleden. Hij ligt begraven op een mooi plekje de begraafplaats aan de Hoflaan in Zoetermeer. Op zijn graf zijn verschillende decoraties geplaats die herinneren aan de energieke persoon die hij was waaronder een (defecte) Canon fotocamera als symbool voor zijn grote passie fotograferen. Onlangs is de camera van zijn graf geroofd waarbij het graf beschadigd is.

Zoetermeer - Moeder Angelique kan er nog steeds niet over uit. "Hoe ontspoord ben je om boven op een graf te gaan staan, letterlijk op het lichaam van mijn zoon om iets te pikken met geweld waarvan bekend is dat het niet werkt", is haar emotionele reactie. Op het moment dat de diefstal door Jorns jongere broer Beau werd geconstateerd is zij direct gaan bellen. Met de begraafplaats, de gemeente en de politie om aangifte te doen. Ook SBS6, met wie de familie eerder een tv-item over Jorn maakte, is op de hoogte gesteld en gaan er een item aan wijden. Op het moment van de diefstal was Angelique met enkele gezinsleden op familiebezoek in Tsjechië en kon zij niet zomaar even terugkomen al zou zij dat natuurlijk wel het liefste gedaan hebben. Het gezin is nog steeds geschokt door de roof, mede omdat het niet de eerste keer is dat er iets van het graf verdwijnt. Ook raakte het graf al eerder beschadigd. "Mensen beseffen niet hoe emotioneel een graf kan zijn. We doen zo ons best om het plekje van Jorn netjes te houden. De gedachte dat iemand bovenop hem heeft gestaan om iets zinloos te stelen maakt me ziedend. Jorn was een van de tien kinderen, iedereen is gekwetst, boos en verdrietig." Na een oproep op haar Facebookpagina is er inmiddels een vervangende camera onderweg. Een bekend Zoetermeers metaalbewerkingsbedrijf heeft aangeboden een metalen basis te maken waarop de camera stevig bevestigd kan worden. "Daar ben ik erg dankbaar voor", vertelt Angelique. "Ik ben van mening dat er beter toezicht moet komen, bijvoorbeeld met camera's. De gemeente heeft wel naar ons gereageerd, maar zij blijven wat mij betreft verantwoordelijk. Als er geen beter toezicht komt, blijft het vechten tegen de bierkaai." Angelique heeft een besloten Facebookpagina opgericht voor ouders van overleden kinderen door zelfdoding. Daar zijn meerdere gevallen van roof of beschadiging bekend. "De daders moeten gestraft worden", aldus Angelique. Maar of dat zonder camerabeelden gaat lukken?

De beheerder van de begraafplaats geeft aan dat de gemeente niet verantwoordelijk voor items die door nabestaande op een graf worden geplaatst. Afgezien dat zij het zeer vervelend vinden dat dit gebeurt, is dit helaas niet altijd te voorkomen. De politie is op de hoogte van het incident.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden