Ricky Koole en Frank Lammers samen in het theater.
Ricky Koole en Frank Lammers samen in het theater. (Foto: )

Chemie tussen twee tegenpolen

Hélène Ouwerkerk

Ricky & Frank hebben de blues

Ze zijn allebei 47 en ontmoetten elkaar 28 jaar geleden op de Amsterdamse Theaterschool. En hoewel Ricky Koole en Frank Lammers allebei een eigen carrière hadden en elkaar niet heel vaak meer zagen, besloten ze dit seizoen om weer samen op de planken te staan.


Zoetermeer - Ricky & Frank hebben blues is een bijzondere theatervoorstelling van twee tegenpolen. Ricky die naast actrice ook een begenadigd zangeres is, is een optimistische en vrolijke verschijning die weliswaar kritische vragen stelt. Acteur Frank Lammers speelt in hun duo-voorstelling vooral de brombeer. Als hij op een gegeven moment 'boos' het podium verlaat, staat Ricky er met de band Ocobar alleen voor. Maar ook als solist komt zij goed tot haar recht. Grote verrassing in de voorstelling zijn ongetwijfeld de zangkwaliteiten van Frank Lammers. Een rauwe bluesstem waar je zeer van geniet.

In Ricky & Frank hebben de blues halen de acteurs herinneringen op en maken ze de balans op. Zijn al hun dromen uitgekomen? Waar staan ze nu in hun leven en in hun carrière. De gesprekken tussen het tweetal zijn uiteraard gespeelde teksten en dan merk je dat je met twee topacteurs te maken hebt, zo natuurlijk worden deze gesprekjes gevoerd. Het zijn natuurlijke en spontane gesprekken die alles behalve ingestudeerd lijken.

Muzikaal gezien is de voorstelling een pareltje. Dit komt zeker door de lekkere sound van Ocobar, de band waarmee Ricky Koole al vaker het toneel deelde.

Ricky Koole en Frank Lammers zijn geen voor de hand liggende combinatie maar wel een combinatie die werkt en die het publiek geboeid houdt. Tegenpolen zijn de twee acteurs zeker maar dat maakt de voorstelling misschien juist zo spannend. Zo zag Ricky Frank als de 'boer tussen de Shakespeare studenten' en noemde Frank Ricky 'de ideale schoondochter met appelwangetjes'. Maar tegenpolen of niet, Samen hebben ze chemie oftewel de blues. Wat mooi dat de wegen van Ricky en Frank elkaar weer hebben gekruist.

Ricky & Frank hebben de blues is donderdag 16 januari te zien in het Stadstheater. Kaarten kosten 29,50 en zijn te koop via de kassa van het theater of via www.stadstheater.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden