portret
portret (Foto: portret)

Vuurwerkverbod

Burgemeester Aptroot roept op tot een vuurwerkverbod. 'Mooi', dacht ik toen ik het de burgemeester hoorde zeggen. Ik denk dat wel bekend is dat ik niet echt een fan ben van vuurwerk. Ik vind het eigenlijk een beetje eng dat er op de oudejaarsavond van alle kanten vuurwerk wordt afgeschoten. In het verleden ging ik wel even naar buiten om de buren gelukkig nieuwjaar te wensen maar meestal 'vluchtte' ik weer snel naar binnen onder het mom van dat de hond anders zo alleen bang zit te wezen. Maar stiekem vind ik het achter glas wel prima. Natuurlijk sterren en kleurtjes in de lucht zijn best mooi maar eerlijk gezegd ebt de aandacht bij mij altijd weer snel weg. Dit jaar hadden we een winters tuinfeest met een groep vrienden. Na het proosten in de tuin, barstte het vuurwerk los en zagen we de lichtjes in de tuin. Mooi, maar het dansen met mijn vriendinnen vond ik veel leuker.

Ik weet dat er mensen zijn die graag één keer per jaar vuurwerk afsteken. Dat ook alleen na 0.00 uur doen, het veilig doen en hun rommel keurig opruimen. Maar helaas kent het vuurwerk ook een keerzijde. Zwaar gewonde mensen (die soms alleen maar voorbij liepen), doden, dieren die de hele maand december trillend door park of bos gaan, mensen met longproblemen en heel veel vernielingen. En dan laat ik de slechte luchtkwaliteit gemakshalve buiten beschouwing. We hebben een stikstofcrisis waardoor de bouw stil ligt, de boeren onder vuur staan en we straks nog maar 100 kilometer per uur op de snelweg mogen rijden. Ik weet heus wel dat een vuurwerkverbod de stikstofcrisis niet oplost maar het helpt natuurlijk wel mee. Wat mij betreft is consumentenvuurwerk niet meer van deze tijd. Een aantal leuke shows met vuurwerk dat wordt afgestoken door mensen die er verstand van hebben is ook goed voor de saamhorigheid.

We horen nu veel politici praten over vuurwerkverboden. Ik hoop wel dat de heren en dames zowel in onze stad als in Den Haag gaan doorpakken. En dat niet, zodra de krokussen weer opkomen, het vuurwerk van de agenda verdwijnt. Dit jaar een rustige, veilige en schone jaarwisseling, ik kijk er nu al naar uit.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden