Burgemeester Aptroot drumt mee met New Page. Foto: Gerard van Warmerdam
Burgemeester Aptroot drumt mee met New Page. Foto: Gerard van Warmerdam (Foto: Gerard van Warmerdam)

Burgemeester blikt alvast vooruit op 75 jaar vrijheid

Hélène Ouwerkerk

De nieuwjaarsvoorstelling is voor burgemeester Aptroot altijd het moment om Zoetermeerders te verrassen met een bijzondere opkomst. Liet hij zich vorig jaar nog uit de nok van het Stadstheater naar beneden halen, dit jaar nam de burgemeester plaats achter het drumstel om een nummer mee te drummen met de band New Page. "Dat hadden jullie niet gedachte hè", lacht de burgemeester. "Nou ik ook niet."

Zoetermeer - Toch is de burgemeester niet alleen maar op het podium geklommen voor een grapje. "Het wordt hoog tijd dat Zoetermeer een algeheel vuurwerkverbod krijgt", aldus Aptroot. Vorig jaar pleitte hij voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Nu gaat de burgemeester verder. Aptroot blikt terug op de jaarwisseling die zo goed begon tot een brand diverse bedrijven in de as legde. "Ik leef enorm met alle getroffenen mee die veel spullen en persoonlijke herinneringen zijn verloren", aldus Aptroot. Hij roemde de diverse hulpdiensten en ambtenaren die in de nieuwjaarsnacht overuren draaiden om alles goed te regelen. Een applaus uit de zaal volgde voor deze werkers.

Vooruitblikkend op 2020 memoreert Aptroot dat 2020 een bijzonder jaar wordt omdat het voor een belangrijk deel staat het in het teken van 'Vijfenzeventig jaar Vrijheid'. Wij herdénken de slachtoffers en wij víéren dat wij al sinds 1945 in vrijheid leven. De meesten van ons – dat geldt ook voor mij – hebben nooit een oorlog meegemaakt. Wat een geweldig voorrecht is het, om dít te kunnen zeggen. Maar vrijheid vraagt ook om onderhoud", aldus Aptroot die hard uithaalt naar discriminatie op alle fronten.

Daarnaast geeft de burgemeester in zijn toespraak aan dat hij het gedrag van sommige jongeren verontrustend vindt. "We zien tieners die crimineel gedrag vertonen. Laat jongeren niet aan hun lot over en geef ze het goede voorbeeld, het goede voorbeeld geven en normen en waarden meegeven. Ik wil nadrukkelijk de verantwoordelijkheid bij de ouders neerleggen. Niet alleen voeden maar ook opvoeden", aldus de burgemeester.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden